Специализираният апелативен наказателен съд прекрати делото срещу Димитър Желязков-Очите и още 12 души, подсъдими за участие в организирана престъпна група, съобщава "Дарик".

Случаят беше върнат в специализираната прокуратура за ново разследване и ревизия заради съществени процесуални нарушения в обвинителния акт от общо 180 страници.

До развоя се стигна, след като Спецсъдът откри редица пороци в обвинителния акт, част от които според защитата на подсъдимите са неотстраними - разминавания в сумите, които изнудваните са давали на Очите, в обстоятелствата за присъединяването към групата от общинския съветник от Несебър Пейко Янков и др.

Прокуратурата спешно трябва да изготви нов обвинителен акт по случая, тъй като след броени дни изтича 8-месечният срок и по закон, ако до това време не бъде внесен годен обвинителен акт в съда, всички подсъдими с мярка за неотклонение "задържане под стража", трябва да бъдат освободени.

Припомняме, Желязков заедно с още 12 души са обвинени за ръководене на организирана престъпна група за изнудване, принуда чрез заплахи, палежи и разпространение на наркотици. Групата действала от януари 2013 г. до 2 август 2018 г. на територията на Бургас, Ямбол, Несебър и Слънчев бряг.

Останалите подсъдими по делото са дъщерята на Желязков - Станислава Желязкова, Карен Ованнисян, Йордан Въчев, Иван Найденов, Иван Пишиев, Калоян Колев, Радослав Николов, Венцислав Христов, Андрей Андреев, Пейко Янков, Пламен Петков и Юмер Мехмед. Последният беше обявен за общодържавно издирване от съда на 21 май. Тогава делото срещу Очите отново беше отложено.

Източник: www.News.bg