Площадката е по най-високите швейцарски стандарти, финансирана е от българо-швейцарската програма и самото швейцарско правителство контролираха техните представители, така че това е може би един от най-високите стандарти в Европа. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов, който посети днес спорната площадка за съхранение на отпадъци в созополското село Атия. Обектът месеци наред създава напрежение у местните хора, което днес ескалира. Представители и привърженици на инициативния комитет „Възраждане на село Атия” протестираха на входа на населеното място и очакваха при тях да дойде министър Димов. Той обаче влезе по друг път в селото и отиде директно на площадката, заедно с началника на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова, временно изпълняващият длъжността кмет на Созопол Катя Стоянова, кметовете на Атия Ренета Стоянова и на Черноморец Добри Добрев.

Хората бързо усетиха, че министърът е на мястото и веднага се отправиха към площадката. Те заляха Димов с въпроси и заявиха, че не желаят в гората на селото да бъдат съхранявани отпадъци.

„Аз мисля, че хората има от какво да се притесняват, ако продължат да събират тези отпадъци в кофите си за боклук, защото и батерията, и битовата химия, която имаме вкъщи, не е опасна, докато я ползваме, но с времето може да стане такава. И отивайки на депото тя е потенциално опасна. Идвайки тук и отивайки на специално третиране след това, това се предотвратява. Така че именно този тип събиране е по-добрият вариант. Искам да поздравя всички кметове в България, които се пребориха за тези площадки, те са само 6. Догодина всички кметове трябва да имат такива площадки”, заяви министър Димов. Изграждането на площадката струва малко под два милиона.

Според министъра площадката е одобрена, минала е през всички процедури, и ако Община Созопол не пожелае да я премести , тя ще запоне да функционира. Тя може да влезе в експлоатация, когато общината е готова с Акт 15 и Акт 16 и уведоми министерството.