Това не е политически протест, тук сме, за да пазим Атия чиста. Чакаме министър Нено Димов да даде отговорите на въпросите, които задаваме. Атия не иска сметище. Това заявиха ораторите на протеста край созополското село Атия. Демонстрацията е против изграждането на депо и център за съхранение на отпадъци в селото. Според инициаторите на недоволството става въпрос за три площадки, две от които са депа за строителни материали и излязла от употреба електротехника, а третата – център за опасни отпадъци.



На протеста се събраха около 100 души, като въпреки голямата жега присъстваха семейства с малки деца и възрастни хора. Недоволните затвориха пътя към селото, като пресичат намиращата се там пешеходна пътека. Поетапно се пропускат коли, като обаче за малко не се стигна до инцидент. Лека кола „Фолксваген” се опитваше да мине през събралото се множество, като почти премина през крака на един от протестиращите. Това създаде известно напрежение, но колата беше пропусната, тъй като в нея пътуваше бременна жена.



Край главния път Бургас – Созопол, в района на разклона за село Атия има два полицейски автомобила. Движението към Южното Черномореи е нормално. На този етап протестиращите нямат намерение да блокират възловия път.

Очаква се министър Нено Димов да пристигне в Атия в 11:30ч.