Дни след като стана ясно, че търговец в Бургас продава изключително опасен за здравето препарат, за който твърди, че лекувал рак и аутизъм и след като прокуратурата започна разследване за измама, Светослав Стаматов поиска право на отговор пред bTV.

Той е категоричен - не става въпрос за белина и не трябвало да се бърка хлорният диоксид с натриев хлорид.

"Внушението, че става въпрос за едно и също нещо е нелепо. Изрекоха се редица неистини и искам да ги уточня", каза търговецът на опасния препарат.

По думите му хлорният диоксид не лекува нищо и никога не го е продавал като лекарство. Продуктът бил дезинфектант, който чисти вируси, гъбички и паразити. Трябвавало да се приема правилно.

Стаматов признава, че не е химик, нито лекар, а бил просто човек, който споделя опита си с други хора, които искат да го прилагат върху себе си.

Той отрече и информацията, че не притежава необходимите документи.

"Някои определени химически вещества не се купуват от пазара и пристигат със съответните сертификати за качество. Всичките тези документи съм ги предоставил", каза той.

Търговецът коментира и способностите на учения от БАН, който в началото на скандала сравни препарата с белина и обясни колко е опасен.

"Той е некомпетентен, заради твърдението, че хлорният диоксид е белина. С мен се свързаха редица академици, които поискаха да обясня за какво става въпрос", изтъкна Стаматов.

На въпрос защо след като всичко е законно той е изтрил цялата информация от сайта си, обвиненият в измама от прокуратурата каза, че това е временно.

"Сайтът ще бъде възстановен в най-скоро време, защото това е информация, която не може да бъде забранена и имаме право да я разпространяваме. Аз исках просто да запазя себе си и да направя консултации с вещи лица, за да знам какво да правщ. На него има и видеа на Червения кръст, които лекуват малария в Африка с Miracle Mineral Solution (MMS)", обясни той.

Припомняме, че позицията на Министерството на здравеопазването е, че препаратът е токсичен при поглъщане и причинява тежки изгаряния на кожата и увреждане на очита. Прокуратурата пък затвори лабораторията, в която се произвежда.