Наличностите на Кръвния център, който обслужва всички 13 болници в област Бургас, са силно изчерпани, научи БургасИНФО. Най-нужна е кръв от групите А и 0 без значение дали резус факторът е положителен или отрицателен. Нужна е кръв и от всички останали кръвни групи. Всеки ден екипът разчита на пратки от Кръвния център в Стара Загора. Наложило се е снощи, след тежката катастрофа с 18-годишния мотоциклетист, също да бъде направена доставка от там. Момчето е с тежка рана на врата и е в Реанимацията на УМБАЛ Бургас. От 2 часа през нощта, до тази сутрин за него са осигурени 10 сака с кръвни продукти. Той не е единственият тежък случай, затова, ако искате да помогнете за спасяването на човешки живот – дори той да е на непознат, сега е най-добрият момент. Не е необходимо да пътувате до Бургас, за да дарите кръв, която да се използва за пациенти тук. Според новата наредба, това може да стане в цялата страна.

Множество катастрофи, няколко случая на родилки с усложнения и различни инциденти са причина за изчерпване на наличните кръвни продукти. Както всяко лято, така и това Бургас и близките курорти привличат близо 2 милилона души. Бройката е огромна.

БургасИНФО обръща внимание, че в областта има 13 болници, с над 20 работещи операционни блока, 3 родилни отделения, 3 Отделения по неонатология, 3 Отделения по ортопедия и 3 Отделения по неврохирургия, както и няколко Отделения по анестезиология и интензивно лечение (Реанимации). Огромен е и пациентопотокът от онкологично болни хора, които имат нужда от кръвопреливане, а техният брой става още по-голям на фона на това, че бургаския КОЦ отговаря и за област Ямбол.

Затова медиците призовават всеки, който иска да дари кръв и е в добро здравословно състояние, да се реши на благородния жест, независимо от кръвната си група. Кръводарителите трябва да са на възраст от 18 до 65 години и както вече споменахме в добро здраве. Кръвният център на УМБАЛ Бургас работи всеки ден от 07:30 до 14:00, като след това до 18:00ч. има екип на разположение. В почивните дни има екип на разположение от 8ч. до 16ч. Кръводаряването е доброволен и безвъзмезден акт.