Не успях да прегледам детето в Сотиря, защото баба му не ми позволи.

Това заяви д-р Недко Димитров от Спешна помощ, който е транспортирал убитото 7-годишно момиченце от с. Сотиря до болницата в Сливен, пред бТВ. Лекарят твърди, че е искал да прегледа детето, но бабата се била вкопчила в него и не му позволила да го направи.

Не мога да извърша преглед, понеже нямам достъп… тя крещи и го стиска, при този случай нямам избор, по най-бързият начин трябва да го транспортирам“, сподели медикът.

Според бабата на детето лекарят е стоял безучастен: „Той не се наведе, дори не си пусна чантата да измери пулса й, да й сложи кислородна маска, система, просто нищо, нищо... В линейката, в която пътувах сама, исках помощ, виках, но никой не се отзова, не знам дали са ме чували.“

Лекарят призна, че е седнал при шофьора, защото възрастната жена била силно афектирана: „Ако аз бях отзад, щях да провокирам бабата пак да започне с цирковете. Аз нямах достъп до детето, не можеше да се направи нищо. При това положение, с това кървене, нищо не може да се направи дори в спокойна обстановка", обяснява д-р Недко Димитров и допълва: „Бабата не мога насила да я изхвърля, защото попадам под ударите на закона.“

Лекарят е написал обяснение, което ще бъде изпратено до здравното министерство. Ако бъде установено нарушение, наказанието е от мъмрене до дисциплинарно уволнение.

По-рано майката и бабата на момиченцето обявиха, че ще съдят лекарите, защото не оказали помощ навреме.

Припомняме, че детето бе открито захвърлено на входа на селото, в изключително тежко състояние и транспортирано с линейка до болницата в Сливен със следи от множество наранявания, с травми на черепа и на гръдния кош.

Извършителят на зверското убийство Мартин Трифонов призна, че употребил алкохол и е нанесъл множество удари на момиченцето с камък. На него му е наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".