1102 години от прочутата битка край поречието на река Ахелой се навършват на 20-ти август.

Триумфът на Цар Симеон I над византийския главнокомандващ Лъв Фока и до днес е определян като едно от най-грандиозните сражения в европейското Средновековие. Българският владетел взема лично участие в боевете, начело на тежката конница. Изтласкана към морето, византийската войска е обкръжена и унищожена почти изцяло. Любопитен факт е, че именно преди Ахелойската битка за първи път в българската история се отслужва водосвет на бойните знамена по инициатива на Цар Симеон I.

Честването на паметната годишнина в Ахелой ще започне в 19.00 часа на 20.08.2019 г. /вторник/, като от сградата на местното читалище „Светлина 1934” ще тръгне празнично шествие. Под съпровода на общинската духова музика, шествието ще продължи до градския парк, където ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Цар Симеон Велики.

По традиция пред монумента ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите войни. В 20.00 часа програмата ще продължи на откритата сцена в парка с концерт на участници във фестивала “Радост на морския бряг”.

Община Поморие, кметство Ахелой и НЧ „Светлина 1934” Ахелой Ви канят на честването.