Културата в Поморие получи нов тласък, благодарение на проекта „Градът – поезия и фотография”. Конкурсът, който обедини две изкуства, вдъхнови хора от цялата страна и извън пределите на родината да уловят през обективите си красотата и романтиката на морския град.

Снощи, в навечерието на Световния ден на фотографията, бе представена фотоизложбата с 15-е най-добри снимки, както и поетичната книга „Градът – поезия и фотография”. Книгата включва творби на Яворов, Весела Страшимирова, д-р Васил Костадинов, Боян Чимов, Иван Кунев, а снимките от конкурса красят страниците на изданието. Отново снощи бяха наградени и тримата призьори в конкурса, а кметът Иван Алексиев връчи награда от Община Поморие.

Благодарение на подкрепата на мецената д-р Васил Костадинов, фотоизложбата ще бъде дарена на Градска художествена галерия „Дечко Стоев” и ще остане за идните поколения.

„Искам да благодаря на екипа. Това е втори проект, който осъществяваме заедно, тази година. Радвам се, че за такъв кратък период от време бяха създадени две прекрасни книги. Благодаря на Общината за това, че включи проекта в летните поетични празници „Море от вино”. За мен е чест да подкрепям проекти, които насърчават и издигат културата в Поморие. Благодаря на издателя „Либра скорп” и на фотографите, които уловиха през обективите си най-красивите моменти и места в нашия прекрасен град”, заяви д-р Васил Костадинов, който за пореден път застана зад важен културен проект в Поморие. Той благодари на автора на предговора на книгата Ваньо Вълчев, на журито във фотоконкурса: Диди Андреева, Тодор Динев – Тото и Георги Димитров , както и на екипа на читалище „Просвета 1888”.




Д-р Костадинов, който освен като голям спомоществовател на важни културни събития, е познат на много хора и като управител на медицинска лаборатория „ЛИНА”, също пише прекрасни стихове. От сцената на читалището той зарадва публиката с няколко свои творби.
Стиховете му успяха да впечатлят искрено големия поет Недялко Йорданов, който сподели, че е приятно изненадан от таланта на д-р Костадинов. Самият Недялко Йорданов и композиторът Хайгашод Агасян също участваха в събитието с рецитал и концерт.

Духът на Анхиало снощи се усещаше изключително силно. Благодарение на романтичните залези, рибарски лодки, котва в ледена прегръдка и емблематичното колело с касетка, много хора от публиката се върнаха в своята младост.

„Поздравявам организаторите на този проект. Много е важно на първо място да обичаш града си, а с този проект те показаха точно това. Да накараш човек от Плевен да види красотата на Поморие е нещо невероятно. Благодаря на всички участници. Този конкурс е поредният щрих от картината Поморие, която рисуваме всеки ден. Искам да благодаря специално на д-р Костадинов, че тези фотографии за Поморие остават в Градската художествена галерия и благодарение на това нашите деца след години ще видят града в друга светлина”, заяви кметът Иван Алексиев.


Иван Алексиев връчи награда от Община Поморие

Той обяви, че Общината преговаря със семеството на Петър Калъчев, за да откупи плаките на фотографиите на старото Поморие.

"Големите неща събират хората, а д-р Васил Костадинов е сред малкото човеци днес в България, които притежават умението да обединяват с единствена цел - да съхраним паметта за култура! Благодаря на всички, които работихме заедно в екип за реализиране на проекта "ГРАДЪТ - поезия и фотография". За мен беше чест!" - каза един от редакторите на изданието Светла Асенова. Пълната читалищна зала дари бурни аплаузи за д-р Васил Костадинов.

Съставител на сборника и създател на проекта "ГРАДЪТ - поезия и фотография" е журналистът Стоян Тончев, автор на предговора е бургаският поет, журналист и режисьор Ваньо Вълчев, а издателството е „Либра Скорп". Корицата е дело на известния художник-маринист и почетен гражданин на Поморие Йордан Маринов. Проявата е включена в традиционните летни културни празници в черноморския град „Море от вино“, а водещ на културното събитие бе актьорът на ДТ "Адриана Будевска" Валери Еличов.

Ето и кои са победителите в конкурса. Тричленното жури присъди I-во място на плевенчанката Маргарита Дикова за снимката „Залез“. Втората награда грабна Чавдар Чернев от Поморие за фотоса „Зимен етюд“, а третото място получи Тодор Тодоров от село Тополчане (област Сливен) за снимката „Пред буря“. Кметът на община Поморие Иван Алексиев връчи специална награда от Община Поморие за фотографията „Завръщане“ на Красимир Колев - двудневен СПА-уикенд за двама в хотел "Сейнт Джордж" и билети за посещение на културно-историческите забележителности и музеите в град Поморие.








Много поморийци се върнаха в своята младост, благодарение на стиховете на д-р Костадинов