НАП - Бургас: 80 процента от заведенията и хотелите по морето са изрядни

img

В над 80% от нашите проверки по Черноморието не са открити нарушения, съобщи Христо Узунов, главен експерт в Териториална дирекция на Национална агенция за приходите – Бургас.

По думите му изводът от контролните действия на Националната агенция за приходите по спазване на данъчното и осигурително законодателство по цялото българско Черноморието е за повишена фискалната дисциплина и в по-висока степен на доброволно спазване на правилата.

"Това е показател именно на спазване на законовите изисквания. Извършени са над 5000 проверки, 800 открити наблюдения и мониторинг чрез патрули на дейността на над 8000 търговски обекта, като делът на нарушенията трайно намалява до 640. Издадени са и заповеди за запечатване на 119 обекта – това е мярка, която се издава винаги в случаите, когато не се издава фискален бон“, отбеляза Узунов пред "Фокус".

Той добави, че най-често срещаното нарушение е несъответствие на наличността в касата с отчетеното на фискалното устройство и неиздаването на касова бележка. "От началото на лятната контролна кампания до момента са открити и 9 обекта, които са работили без касов апарат – тези обекти са запечатани. На 90 търговци по морето, които са с неплатени, стари задължения към бюджета, е наложена мярката „изземване на суми от каса на длъжници“.Общата стойност на иззетите средства са близо 100 хиляди лева“, посочи още Узунов.

По думите му само по Южното Черноморие в обхвата на Териториална дирекция на Национална агенция за приходите – Бургас от началото на лятната кампания в 102 търговски обекта е извършено изземване на средства от каси на 75 задължени лица.

"Също по Южното Черноморие са проверени 288 къщо за гости и хотели. Екипите на „Фискален контрол“ и НАП – Бургас са извършили и над 3000 проверки, като се отчита подобрена фискална дисциплина. Случаите на драстични данъчни нарушения, като например работа без фискално устройство, са единични“, каза още Узунов.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Задържан за 2 кг. кокаин в Бургас

Богоявление 2020

НИКУЛДЕН 2019