Кокаинът, открит в Бургас, в склада за плодове „Интер цитрус”, е на стойност над 2,5 млн. евро. Наркотикът е бил скрит в кашони с банани, които пътували от Еквадор, след което стоката е била претоварена в Италия.

Наркотикът е открит от работник в склада, който е сигнализирал в полицията. Както БургасИНФО вече съобщи – няма задържани. В момента все още се установява пътят на стоката, която е от 32 ферми в Еквадор.

„На 27-и юли тази година плавателен съд на международна компания е акостирал в Пристанище Бургас, идвайки от Италия, като два дни по-късно са били разтоварени голямо количество банани, които на 31-ви юли са пристигнали в тази складова база. Получател на стоката е българско търговско дружество като от Еквадор за него са били предназначени и пристигнали с плавателния съд 19 контейнера с банани, във всеки от които е имало по 20 палета. Откри са около 75 кг кокаин, по цени на дребно грамът на това високорисково нарктоично вещество възлиза на 70 евро, а на едро на килограм цената е около 80 000 лв. Отново подчертавам, че стоката идваща от Еквадор е претоварена в Италия, откъдето е пристигнала в Пристанище Бургас. По случая е образувано досъдебно производство”, заяви прок. Георги Чинев – административен ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас.

Разпитани са свидетели, извършен е оглед, като също е назначена физико-химическа експертиза.

„Наркотичното вещество е разположено в кашоните с банани в пакети. Всеки от пакетите е с тегло 2,5 килограма. Разположено е така, че при отваряне на пръв поглед да се виждат плодовете. Покрито е със специфично фолио от метал, най-вероятно избягване на проверки през рентген”, заяви старши комисар Калоян Калоянов – директор на ОД на МВР-Бургас.

Кокаинът е открит при заготовката на плодовете за търговските обекти. Работник от фирмата е открил пакетите и без да ги пипа е съобщил в полицията.

„ След нашето пристигане и извършена проба се установи, че това е кокаин. Чистотота е въпрос на експертиза. Част от бананите са експортизани за Румъния. Установили сме места, където са доставяни плодове от този склад и към момента там се извършва проверка. До момента не е намерено друго количество наркотични вещества”, заяви ком. Калоянов.