Екоинспекцията в Бургас за мъртвите щъркели край Братово: Труповете са 17, от „Електроразпределение юг“ ЕАД обещаха обезопасяване на електропровода

img

Регионалната инспекция по околната среда и водите Бургас извърши незабавна проверка на постъпил сигнал на „зелен телефон“ за трупове на щъркели под електропровода преди с. Братово, през изминалия уикенд, съобщиха от ведомството. Както вчера съобщихме, бургазлии са открили загинали притци в района край пътя между квартал Долно Езерово и Братово.

При проверката се установиха 11 умрели щъркела на мястото, посочено в сигнала и още 6 под друг електропровод, посочват от екоинспекцията. Труповете са в различна степен на разлагане, т.е. не може да се определи момента на сблъсъка с електропреносната мрежа. Съгласно разпоредбите на закона за биологичното разнообразие, труповете са оставени на мястото, на което са намерени.

По предложение на РИОСВ – Бургас, от началото на месец юни, „Електроразпределение юг“ ЕАД към EVN стартира обезопасяване на електропроводи чрез монтиране на устройства против кацане на птици, кацалки, защитни решетки и накладки. В хода на монтажните дейности, експерти от екоинспекцията извършиха проверка в началото на месец юли, на която не са установили умрели щъркели около електропроводите. Монтажните работи ще продължат до края на месец септември. Електропроводът, под който се установиха труповете на щъркели при последната проверка, не е включен в тазгодишната програма на „Електроразпределение юг“ ЕАД за обезопасяване. РИОСВ - Бургас проведе разговор с ръководството на дружеството за спешното им обезопасяване от където заявиха, че ще предприемат действия.

За 2019 г. в екоинспекцията са постъпили 31 сигнала за бедстващи щъркели, които са настанени в спасителния център за диви животни в гр. Стара Загора. За спешна и неотложна помощ до настаняването на ранени птици в спасителния център, както и за транспортиране на птиците, РИОСВ - Бургас има активно съдействие на местни доброволци от СНЦ „Зелени Балкани“.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Задържан за 2 кг. кокаин в Бургас

Богоявление 2020

НИКУЛДЕН 2019