Тол системата може да подпомогне превенцията на пътната безопасност чрез осигуряване на данни за контрол на извънгабаритните товари и претоварването на пътни превозни средства. Това заяви проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", на семинар за пътната безопасност.

По негови думи данните от 3D скенерите, с които са оборудвани новите стационарни контролни точки на тол системата, може да се използват за контрол на извънгабаритния тежкотоварен трафик при движение без необходимото разрешително.

Проф. Асенов подчерта, че извънгабаритните товари са предпоставка за катастрофи, защото затрудняват видимостта.


Ние ще можем да подаваме сигнали на "Пътна полиция" за мястото, където сме засекли извънгабаритен товар, който се движи без разрешително или извън маршрута, за който има разрешително, заяви той.

Според него сензорите за тежест, вградени в пътната настилка на стационарните контролни точки, могат да се използват за превенция на претоварването на превозните средства, което води до рушене на пътищата и също е предпоставка за ПТП-та.

Ако един тежкотоварен автомобил с обща технически допустима максимална маса до 35 тона е претоварен и превозва 50 тона той е потенциално опасен на пътя, тъй като спирачната му система не е разчетена за такава маса, обясни проф. Асенов.

По негови думи сензорите на тол системата могат да засичат как е разпределена тежестта на товара и така да се осъществява контрол на небалансирано натоварените превозни средства, които могат да се преобърнат на пътя.


Проф. Асенов посочи, че след въвеждане на тол системата в други държави се забелязва дисциплина по отношение на извънгабаритния товар и претоварените камиони, които са основен фактор за рушенето на пътя, а оттам и за катастрофи.

С въвеждането на тол такси за тежкотоварните автомобили обръщаме модела за финансиране на пътния сектор - така тежкотоварният трафик ще поеме своята отговорност като по-голям рушител на пътя, отбеляза той и допълни, че от началото на 2019 г. приходите от електронни винетки са близо 300 млн. лева.