Донорска ситуация в Бургас: Белият дроб на 51-годишна жена замина за Хановер, в България нямало съвместими рецепиенти

img

Преди час немски екип от лекари пристигна в УМБАЛ Бургас и експлантира белия дроб на 51-годишна жена, съобщи за БургасИНФО д-р Евелина Цветкова, директор на Дирекция „Управление и координация на трансплантацията и асистирана репродукция“. Роднините на пациентката, която е от Бургас, са взели тежкото, но благородно решение да дарят органите на своята починала близка.

„Всички органи бяха предложени на „Евротрансплант”, след като в България нямаше съвместими рецепиенти. От „Евротрансплант” проявиха интерес към белия дроб. Преди час немски екип извърши екплантацията, а самата трансплантация ще бъде извършена в Хановер”, заяви д-р Цветкова пред БургасИНФО.

Новината идва само ден, след като Австрия обяви, че спира трансплантациите на бял дроб на чужденци, сред които и българи, а в момента страната ни преговаря с други държави.

„Евротрансплант” не за първи път получава органи от България. Имало е и други донорски ситуации, при които рецепиентите са в чужбина.

В този случай с 51-годишната жена е имало възможност да бъдат спасени още няколко живота. От Агенцията по трансплантации обаче обясниха, че съвместими рецепиенти няма.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

НИКУЛДЕН 2019

Пламнал автобус край с.Маринка

Мъж скочи от 5-ти етаж на УМБАЛ Бургас