Преди час немски екип от лекари пристигна в УМБАЛ Бургас и експлантира белия дроб на 51-годишна жена, съобщи за БургасИНФО д-р Евелина Цветкова, директор на Дирекция „Управление и координация на трансплантацията и асистирана репродукция“. Роднините на пациентката, която е от Бургас, са взели тежкото, но благородно решение да дарят органите на своята починала близка.

„Всички органи бяха предложени на „Евротрансплант”, след като в България нямаше съвместими рецепиенти. От „Евротрансплант” проявиха интерес към белия дроб. Преди час немски екип извърши екплантацията, а самата трансплантация ще бъде извършена в Хановер”, заяви д-р Цветкова пред БургасИНФО.

Новината идва само ден, след като Австрия обяви, че спира трансплантациите на бял дроб на чужденци, сред които и българи, а в момента страната ни преговаря с други държави.

„Евротрансплант” не за първи път получава органи от България. Имало е и други донорски ситуации, при които рецепиентите са в чужбина.

В този случай с 51-годишната жена е имало възможност да бъдат спасени още няколко живота. От Агенцията по трансплантации обаче обясниха, че съвместими рецепиенти няма.