Четири пъти за четири дни била викана линейка в ареста за Николай Пенев-Пойзъна, задържан за палежа на вялаците на бул. „Захари Стоянов“ в Бургас. Това стана ясно на заседание в Апелативния съд в Бургас, където в момента се разглежда жалбата на Пенев, с която иска да бъде променена мярката му за неотклонение. Преди това Окръжният съд определи той да бъде задържан под стража.

Пред Апелативен съд днес адвокатът му поиска домшен арест, дори и да го изтърпява с електронна гривна. Мотивът на защитата е влошено здравословно състояние. Линейката в ареста била викана заради кризи с камъни в жлъчката. Адвокатът му подчерта, че Пенев трябвало да се грижи за болното си дете, докато майката е на работа.

„Искам да се грижа за здравето и за детето си“, каза и Пенев.

Съдът отхвърли искането на защитата за съдебно.медицинска експертиза, защото нямало доказателства за промяна и влошаване на негоото състояние.

Прокуратурата настоява той да остане в ареста, защото в местата за лишаване от свобода работят медицински специалисти и при спешни състояния може да се реагира.

Николай Пенев е обвиняем за това, че запалил чуждо имущество на значителна стойност - две строителни машини, собственост на фирма, като е имало опасност пожарът да се разпростре и върху други строителни машини. Вредите са значителни - на стойност 210 000 евро. Престъплението, за което е повдигнато обвинението, се явява тежко умишлено престъпление по смисъла на закона, наказуемо с „Лишаване от свобода“ от 3 до 12 години.

Апелитвният съд днес го остави в ареста.