25-годишният Христо Христов е победителят в благотворителния плувен маратон, организиран от Сдружение „Онкоболни и приятели” – Бургас в подкрепа на хората с онко заболявания. Тази година участие в маратона взеха общо 29 достойни мъже и жени. Малко след 8 часа тази сутрин те отплаваха с корабче от Магазия 1 до остров Св. Анастасия, където лицето на инициативата – актрисата Йоана Буковска – Давидова, даде старт на надпреварата.

Плувците изминаха разстояние от 1800 метра до плаж „Чукалята” край парк Росенец. Най-бърз се оказа Христо Христов. Той и останалите плувци бяха посрещнати от председателя на сдружението Цонка Тодорова.

Сред състезателите за поредна година бе и Албена Пенева. Жената е истински борец, защото е преживяла инсулт и кома, но благодарение на силния си дух, показва, че всичко е възможно.

„Албена участва за поредна година, за което сме й много благодарни. Тя е човек, който показва на всички, че няма невъзможни неща. Албена има двигателни затруднение, даже на брега й е по-трудно отколкото в морето. Тя всяка година успява да преплува цялото разстояние и го прави с достойнство и с желание да покаже на всички, че, когато човек е мотивиран, всичко е възможно, за което сме й много благодарни”, заяви Цонка Тодорова.

Лицето на инициативата Йоана Буковска – Давидова заяви, че маратонът вече е традиция.

„За трета поредна година съм с тях, те ме избраха за свой емоционален покровител, което за мен е изключителна чест и отговорност. Както си говорихме с Цонка, която стои в основата на Сдружение „Онкоболни и приятели” и на самата иницатива за плувния маратон, когато нещо е повече от три пъти - то вече от празник на добрия дух и човечността, става традиция. За онкоболните някак си не се говори достатъчно не само в България, но и в световен мащаб, поради това, че има поне по един болен почти във всяко голямо семейство. Някак си сме го приели като даденост и си казваме: Да, това е така, какво да се направи”. Винаги има какво да се направи. Дори да не си пряко засегнат, дори това да не е твоето семейство - винаги има какво да се направи. Когато се стигне до такава голяма беда в смейството, все едно никой не може да разбере болката ти, а това не е така и този маратон го доказва”, заяви Йона Буковска – Давидова.

Идеята за плувния маратон е дадена от Джон Блоджър и съпругата му Красимира, които преди 4 години откриват Сдружение „Онкоболни и приятели” и отиват при тях с предложението да направят голямо благотворително събитие, в което се включват и участват много англичани.

„2-3 години присъствието на семейството беше осезаемо, тази година не могат да участват по лични причини. Маратонът допадна както на плувците, така и на сдружението и решихме, че можем да правим това събитие всяка година и да стане емблематично както за „Онкоболни и приятели”, така и за Бургас, защото то е възможно с помощта на Община Бургас, на която благодарим”, заяви Цонка Тодорова.

Тази вечер от 20ч. на Моста ще се състои благотворителен концерт с участието на Георги Дюлгеров, Преслава Минасян, Виолета Пападакис и много други изпълнители, певчески и танцови формации.