60-годишен мъж от Франция с изненада установи, че снимка на неговия ампутиран крак се използва като предупреждение върху кутиите с цигари. Той обаче не е давал разрешение за това.

Снимката е върху кутии с цигари, продавани в ЕС, придружени с предупреждението "Пушенето запушва вашите артерии".

Албанецът, който живее в Мец, не е загубил крака си в следствие на запушена артерия. Всъщност, той е бил нападнат през 1997 г. в Албания.

Адвокатът му се е свързал с Европейската комисия, за да проучи случая, пише BBC.
Към снимката го насочил синът му, който разпознал белезите и изгарянията на баща си, когато си купил тютюн преди година в Люксембург.

Той се върнал с пакета у дома и баща му потвърдил, че наистина това е снимка на ампутирания крак.

Мъжът обаче не е давал съгласие снимката да се използва. Той смята, че тя вероятно е била направена в местна болница, когато той е отишъл на преглед, за да види дали може да му бъде поставена протеза.

"Наистина е удивително как човек може да намери своя снимка, без да са дали съгласие за това, върху кутии с цигари из целия ЕС", настоява адвокатът на мъжа Антоан Фитан.

"Моят клиент се чувства предаден, достойнството му е накърнено, да види как неговото увреждане е на показ върху кутии с цигари. Трябва да признаем, че това не е приятно", казва Фитан.

Адвокатът се е свързал с болнциата, с намерение да разбере как снимките са се озовали върху кутиите.

ЕК също е запитана, защото разпространението на тези снимки върху кутиите с цигари в ЕС е нейна отговорност.

Адвокатът отбелязва, че ЕК обикновено използва снимки от база данни, които са верифицирани и публикувани със съгласието на човека на снимката.