Героят в морето Цанко Цанков, който единствен покори Бургаския залив: Беше непрестанна борба, но това, че съм бургазлия винаги ме е мотивирало (СНИМКИ)

img

Това е едно от най-трудните неща, които съм правил в живота си и е едно голямо предизвикателство. Щастлив съм, че успяхме да го реализираме. Бих казал, че от средата на дестинацията до края беше една непрестанна борба, която водих, за да мога да завърша. Не мисля, че човек, колкото и добре да е подготвен, може да се подготви за едно такова плуване. На този етап не мога да кажа какво ще е следващото предизвикателство, усилията ми бяха насочени изцяло към реализирането на това изключително плуване. Ще се съберем с моя екип и ще решим в каква насока ще действаме. Това предизвикателство беше една моя стара мечта. Аз съм роден и израсъл в Бургас и това винаги ме е мотивирало. Сега беше най-подходящият момент за реализация, защото имах възможност да се подготвя по най-добрия начин. Това бяха първите думи на 31-годишния плувец Цанко Цанков при стъпването му на плаж „Перла“, след като извърши първото преплуване от край до край на Бургаския залив. Припомняме, че той измина разстоянието от 44,7 км от Емине до Маслен нос за 14 часа, 24 минути и 34 секунди и постави своебразен рекорд, който няма аналог дори в международен план. Неговата цел стана повод и за първото измерване на точните граници на Бургаския залив, които ще бъдат вписани в учебниците по география (ОЩЕ ЗА ЕМОЦИИТЕ - ВИЖТЕ В НАШИТЕ АКТУАЛНИ ТЕМИ).

За точния начин, по които премина историческото преплуване, разказа главният съдия Вили Цеков.

„Това момче се бори с не със съвсем благоприятното море, с вълните, с теченията и в крайна сметка успя да постигне своята мечта. Рано сутринта в 5 часа бяхме в Свети Влас на пристанището, откъдето се качихме на катера „Надежда“ на Морска администрация“ и се отправихме към Емине. По пътя той облече екипа си за такива преплувания и в 6,20 часа стартира. В началото, докато си намери темпото, имаше известни затруднения. Към 12 часа започнаха да стават неблагоприятни вълните и вятъра, но въпреки това той поддържаше равномерно темпо и накрая с учудващи за мен свежи сили финишира, знаейки през какво е минал. Това постижение може да бъде основа за водене на някакъв регистър, тъй като досега никой не го е правил, сега ние вече имаме база за сравнение, ако някой друг ентусиаст реши да направи това невероятно нещо. Това е екстремално плуване, то не е сравнимо с нищо друго, тъй като досега никой не го е правил. През Ламанша е ясно – там се знаят времената.“, каза Вили Цеков – главен съдия на преплуването, който е с международен ранг.

Както вече съобщихме, Цанко Цанков финишира на Маслен нос и минути по-късно беше посрещнат от близки, приятели и журналисти на плаж „Перла“. Там, за да го поздравят, бяха и зам. кметът на Бургас Красимир Стойчев, както и началникът на отдел „Спорт“ Веселина Деведжиева.

„Едно такова преплуване е истински подвиг. Трябва да благодарим на кмета Димитър Николов, на всички наши съграждани, които откликнаха, на „Морска администрация“, на всички служби, на момчетата с катерите, които го придружаваха. Цанко е бургазлия, възпитаник на бургаската школа и ние мноо се гордеем с това. Подвигът е голям, това е пример и трябва да има мого последователи от младите хора, които подкрепяме в спорта в Бургас.“, каза зам. кметът Красимир Стойчев.

Първият човек, който прегърна Цанко при излизането му край Приморско, беше неговата майка Кармен Цанкова. Жената стискаше букет в ръце и с усмивка, преливаща от гордост, очакваше сина си, убедена, че той ще успее. Сигурна в неговата победа над изтощението и над изпитанията в морето, беше и приятелката му Надежда. 20-годишното момиче също е бургазлийка и въпреки, че не тренира плуване, подкрепя Цанков във всяко начинание.

Бургазлията се е готвил 8 месеца за преплуването на Бургаския залив. Снощи около 21 часа той бе посрещнат с аплодисменти и скандирания „Цанко, чакаме те. Браво, момче!“.

Тема в развитие: Цанко Цанков се бори за рекорд - преплуване на Бургаския залив

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Горят сараите на Доган в парк Росенец

Касапница на пътя Бургас-Созопол

Има ли коронавирус в Бургас?