Уволниха шефа на ВиК Велинград заради бунтове на хората, по три дни нямали вода

img

След протестите във Велинград уволниха началника на дружеството "Водоснабдяване и канализация". Това съобщи Нова телевизия.

Причина за протеста е, че четвърти ден липсва питейна вода в града, известен с минералните си извори, концесията за добив на минерална вода. Кризата с водоснабдяването изкара жителите на курортния град на протест пред общината и тази сутрин.

"Оставката ми стои на бюрото на господин кмета от 10 май. Днес вода в домовете на хората има. Но в понеделник те отново излизат на протест", обясни Георги Мяшков, управител на ВиК - Велинград.

За хроничната липса на водоснабдяване обвиниха местната власт. "Искаме като си пуснеш чешмата да има вода. Искам като си включиш пералнята да знаеш, че тази пералня ще изпере. А не да се притесняваш, че водата ще спре и тя ще се развали", коментира една от жителките на Велинград.

Преди две вечери търпението на над 40 души се изчерпало и те решили без предупреждение, незаконно да блокират пътя към града, но полицията ги избутала.

"Проблемът с водата е от доста години, поне от десет. През два дни в "Каменица" няма вода", коментира един от протестиращите.

Някои хора ежедневно отиват с туби да наливат вода от други места. Има и семейства, които нямат достъп до живителната течност по три дни. Това затруднява бита на хората.

Причините за водната кризата представи кметът на СПА столицата на Балканите Костадин Коев. "Първата причина е, че преди няколко дни имаше авария на довеждащ водопровод. Той се намира в изключително труден терен в гората. Действително в квартал "Каменица" има проблем с водата. Той обаче не е от вчера, той е от десетилетия", призна Коев.

Според него основната причина е, че довеждащите водопроводи са правени през 1960-1967 година, обясни градоначалникът и допълни, че мрежата е амортизирана.

По думите му, по време на предишния програмен период е изпусната възможността за изграждането на т.нар. воден цикъл.

Недоволните са категорични, че ще продължат с протестите.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Политически екшън в Несебър

Местни избори-27-ми октомври 2019

Трагедия в бл.105 на жк.Меден рудник