Близо 200 автомобила и мотоциклета от България, Сърбия, Хърватия, Словения, Русия, Чехия и Хърватска участват в 12-то издание на Ретро парада в Бургас, което се провежда пред Пантеона днес.

Ценителите на ретро возилата могат да видят дебюта на Форд кабриолет от 1934 година. Реставрираният автомобил е единствен засега на Балканите и пристига от Търговище. На изложението е представен и бутиков състезателен автомобил SIN CARS на колекционер от Велико Търново.

Сръбскияг колекционер Деян пристигна с „Понтиак”, произведен през далечната 1931 година, от времето на сухия режим в Америка. "Идвам за 7-ми път в Бургас и за втора година съм с "Понтиак"-а", каза Деян пред БургасИНФО, докато лъскаше колата.

Сред автомобилите е и първата черна "Жигула" у нас, тя е бургаска и регистрационния й номер започва с познатото преди десетки години "Бс". Била е собственост на лекар, който е работил в Либия, като е била изключително запазена, тъй като повечето време е била в гараж. Тя е произведена през 1979 година, а със срецифичния черен цвят е имало едва 1000 бройки, предназначени само за Съветския съюз. "Нямало е за износ. Тя е напълно реставрирана, според това както е произведена в завода - с всички оригинални елементи. Само тази е в България. Сега се движи нормално, мога в момента да я запаля и да тръгна за София например.", каза настоящият й собственик - бургазлията Иво Янков, ценител на гхубавите автомобили.

Сензация беше и малко БМВ, производство 1956 година, както и десетките "Мерцедеси", които очевидно имат много почитатели.

Тазгодишното изложение на ретро автомобили в Бургас се провежда в подкрепа на 5-годишната Цвети, съобщиха организаторите от Авто-мото клуб Ретро.

Момиченцето е родено преждевременно и е с диагноза Детска церебрална парализа. Болестта е засегнала крайниците на детето и то има нужда от продължително лечение и операция в САЩ, за да може да ходи.

По време на автомобилното изложение ще бъдат поставени кутии за дарения. Всеки, който е съпричастен към съдбата на малката Цвети ще може да дари средства за лечението й.