Д-р Теменуга Янева е позната на поколения варненци с работата си като педиатър. Близо 20 години тя лекува деца като през това време търсенето на отговори за най-заплетените случаи я подтиква да разшири познанията си и да специализира „Микробиология”, в която се отличава с изключителен авторитет вече 10 години. От март месец д-р Янева е част от екипа на медицинска лаборатория „ЛИНА” – Варна.

- Д-р Янева, разкажете ни за себе си и за опита си. Къде сте специализирали и защо решихте да се насочите към микробиологията?

- Мотивът ми да се насоча към специалността „Микробиология“ беше натрупаният значителен опит като педиатър. Той изведе на преден план възможността за своевременно поставяне на правилна диагноза на широк спектър от най-често срещаните детски болести, важността на своевременно направеното микробиологично изследване и достоверността на резултатите от него. От друга страна тази специализация надгради моите способности като педиатър в диференциалната диагностика и лечението на децата. И двете си специалности придобих в Медицински университет – Варна.

- От колко години вече работите като микробиолог?

- Със срока на специализацията, към настоящия момент вече 10 години работя активно като микробиолог.

- Какво Ви привлече в медицинска лаборатория „ЛИНА”? Защо решихте да станете част от екипа на една от най-големите лаборатории в страната, която тази година отбелязва 20 години от основаването си?

- Интересът ми за работа в лаборатория „ЛИНА“ беше породен от запознаването ми първоначално с информацията в интернет, а в последствие на място с диагностичните възможности, техничното оборудване и личното ми запознаване с ръководителите на лабораторията - д-р Васил Костадинов и г-жа Татяна Костадинова.

Високите стандарти на обслужване на пациентите, високите технологични характеристики на апаратурата, с която се работи, колегиалната атмосфера, отношението от ръководителите на лабораторията към мен и техните идеи за развитие удовлетвориха виждането ми за начина, по който бих желала да се реализирам като микробиолог.

- Лекувалите сте поколения варненци - пациентите Ви от практиката Ви като педиатър продължават ли да Ви търсят и сега?

- Връзката между двете придобити от мен специалности е активна и днес. Всички мои пациенти като педиатър сега ползват услугите ми като миокробиолог. Познанията ми по педиатрия и възможността ми да интерпретирам с повече подробности резултатите от микробиологичните изследвания е очевидно преимущество както за нашите пациенти, така и за насочващите ги за изследване към лабораторията лекари. Техният завишен интерес към моята работа за мен е изключително професионално удовлетворение и стимул за по нататъшно обогатяване на знанията и уменията ми.

- И днес голяма част от пациентите Ви са деца, а едно от най-честите оплаквания са болките в гърлото, за което се прибягва до изследване на секрет. Бихте ли посъветвали майките в кои случаи лечението е наложително, за да не се стигне до усложнения?

- Бета хемолитичният стрептокок от група „А“ е чест причинител на остър тонзилит в детската възраст, като най–често засегнатата група деца са между 5 -15-годишна възраст. Инфекцията се предава по въздушно капков път при кихане и кашляне. Оплакванията варират при различните деца. При някои може да са леко изразени – болка и дискомфорт в гърлото, а при други да се разгърне класическа клинична картина на гнойна ангина или скарлатина. Други състояния също могат да доведат до болки в гърлото. Това са: вирусни инфекции, синузит, стичащ се секрет от носа по задна фарингиална стена и др. Безсимтомното присъствие в организма на бета хемолитичния стрептокок е състояние преди разгръщането на клинична картина. Ето защо при състояния, пораждащи съмнение за стрептококова инфекция, следва да се направи бърз стреп-тест, посредством който, в рамките на няколко минути, се установява дали това е причинителят на инфекцията, а златният стандарт в микробиологичната диагностика е вземане на гърлен секрет и посяването му върху подходяща среда. Лечението при наличие на бета хемолитичен стрептокок е наложително посредством антибиотици. Това се налага поради усложненията, които може да причини този бактерий като ревмокардит и нефротичен синдром, засягащи сериозно съответно сърцето и бъбреците.

- Вие сте майка на три деца и лекар. Как успявате да организирате времето си между личните и служебните ангажименти? Имате ли хоби, което Ви помага да релаксирате?

- Семейна съм от 1992г. В семейството ни имаме три деца –момичета. Възможността да извървя трудния път на двете специализации, както и да бъда същевременно добра майка и съпруга, се дължи на изключителната подкрепа, която получавам от съпруга ми и семейството ми като цяло.

Професионалните ми и семейни ангажименти през изминалите години не позволиха да отделя време за хоби. В свободното време, удовлетворението ми е, когато децата са около нас и често организираме съвместно посещения в нашите планини или в чужбина. Освен активното четене на специализирана медицинска литература, винаги, когато имам възможност, не пропускам да се отдам на хубава книга.