Елена Йончева беше избрана за водач на листата на „БСП за България“ за евроизборите, съобщава „Фокус“.

Кандидатурата на Йончева беше предложена от Изпълнителното бюро на партията и представена от лидера на БСП Корнелия Нинова пред Националния съвет.

Освен Йончева кандидат за първото място в листата беше и президентът на ПЕС Сергей Станишев. След проведеното тайно гласуване Йончева е получила 95 гласа от Националния съвет, а Станишев – 75.

Процесът на номинации за изборите за Европейски парламент в БСП започна след конгреса на 26 януари 2019 г., когато най-висшият партиен орган прие и платформата за предстоящия вот. Очаква се цялата листа да бъде подредена в началото на месец април.

Коя е Елена Йончева?

Елена Йончева е родена на 27 май 1964 г. В София. Образованието си получава в Москва, където завършва с отличие телевизионна журналистика. Тя става известна с филмите си, които снима от най-горещите точки на света: Косово, Алжир, Чечня, Израел, Афганистан, Ирак, Венецуела, Колумбия и други. Автор е на документални ленти за събитията в Украйна.

През 2017 г. Елена Йончева става част от Инициативния комитет, който издига кандидатурата на Румен Радев за президент. След като той става президент, е назначена като прессекретар на държавния глава. Същата година тя напуска тази длъжност и участва в предсрочните парламентарни избори като водач на листата на „БСП за България“ в 29-ти Многомандатен избирателен район – Хасково.

Като народен представител в 44-тото Народно събрание тя е говорител на парламентарната група на „БСП за България“, каквато длъжност заема и до момента. Член е на Комисията по външна политика и на Комисията по културата и медиите в 44-тия парламент.

Източник: bTV