Родителите с поне средно образование да получават еднократно помощ за раждане и отглеждане на дете от 200 лева, за второ да получават 500 лв., а за трето – 1 300 лв. Такова предложение ще внесат общинските съветници от ВМРО в Столичния общински съвет като мярка за насърчване на отговорната раждаемост и отглеждането на деца.

Критериите, които от ВМРО са заложили за отпускане на помощта, са минимум средно образование и постоянен/настоящ адрес на територията на Общината, като за постоянен адрес се предвижда две години уседналост преди раждането на детето, а за настоящ адрес – три години.

Родителите с образователна степен "Бакалавър" или "Магистър" ще получават по-голям размер еднократна помощ. За второ и трето дете съответно сумите на еднократната помощ нарастват.

Така родителите с магистръска степена за раждане на второ дете ще получават 700 лева еднократна помощ, а за трето дете - 1700 лева.

Целта е да се подпомагат младите семейства и да се облекчат, като с тези средства се покрият част от разходите в първите месеци от раждането на детето. Въведен е образователен критерий, който е обективна възможност да се подпомагат семейства, които не създават деца в риск.

От ВМРО подчертават, че предложенията са допълнителни стимули за определени групи, а не изключват досегашаните помощи, които получават всички семейства еднократно при раждане на дете.

Ако програмата се окаже успешна, от партията имат амбицията тя да се въведе и в другите общини и да стане национална стратегия.