Невероятно силното представление „Тайната вечеря на Дякона Левски” на театър „Българска армия” пожъна голям успех в Бургас и изпълни залата на НХК до краен предел. Постановката, която е част от турнето на артистите в навечерието на 146-та годишнина от обесването на Левски, гостува в морския град благодарение на „Арт Ателие”. Последната спирка в Бургаска област е град Созопол, където ще се играе на 14-ти февруари.

„Тайната вечеря на Дякона Левски” е брилянтен спектакъл и това е оправдано, предвид факта, че автор е Стефан Цанев, а режисьор Асен Шопов. Тандемът толкова детайлно успява да съживи не само Апостола на свободата, изигран от Веселин Калановски, но и съзаклятниците. Повече от час и половина публиката в залата на НХК беше притихнала, пренесена от великолепните актьори в последните 3 дни от живота на Левски, в тревогите на майка му и в размислите на всички, които са го предали.

В представлението бургазлии видяха цяла плеяда звезди: Милен Миланов, Георги Новаков, Стойко Пеев, Александър Дойнов, Антоанета Добрева – Нети, Георги Къркеланов, Тигран Торосян, Радосвета Василева, Луизабел Николова, Веселин Ранков, Иван Радоев, Владислав Виолинов и Иван Налбантов.

Постановката завладя стотици учениците от Английската гимназия „Гео Милев”, Профилираната гимназия за чужди езици „Васил Левски” и Професионалната гимназия по механоелектротехника и елетроника в Бургас. Децата запазиха желязна дисциплина и очароваха актьорите с вниманието си.

"Тази вечер ще се опитаме да изиграем най-трудната си роля- ролята на съзаклятници. Съзаклятници в името на святото дело на Апостола на свободата. До днес никой не е успял, едва ли ще успеем и ние. Защото всеки от нас, всеки от Вас, всеки българин носи този човек в себе си, и каквото и да ви покажем, вие ще кажет: не, не е това !... А кой е той всъщност ? Защото наистина – какво знаем за Левски ?” С тези думи от клетвата започна пиесата на Стефан Цанев и завърши с въпросите за предателството, за идеалите, за цената на свободата, които си задаваме и до днес.

„Тайната вечеря на Дякона Левски” бе поредното силно представление от афиша на „Арт ателие”, с което културната организация и нейната основателка Маруся Русева радват бургазлии.