Скромни церемонии и без Менделсон, чаша наливно вино за празника, вместо плюшени мечета и рози – Тази не чак толкова романтична картина се очертава в Бургас на прага на Деня на влюбените, установи репортерска проверка след кратък рейд в ритуалната зала и цветарските магазини в града.

Утре, 14 февруари, едва пет двойки ще кажат официално заветното Да. Младоженците- до един на средна възраст, ще се врекат във вечна вярност без тържествен ритуал. Тази година, дори и насрочените ромски сватби, ще са без оркестри.

На този фон дори и броят на разводите в Бургас е по-малък, за разлика от предходни години. В Деня на влюбените точка на брака си ще сложат само две двойки, показа проверка в електронния сайт на Районния съд.

„Идва сиромашки Свети Валентин“, отсичат продавачите в околните павилиони за цветя. И за разлика от предходни години, когато наред с влюбените, празнуваха и те, сега търговците се оплакват. „Пълна скръб“. Класиката в жанра – букет от 101 червени рози пък вече се появила на промоция в сайтовете за групово пазаруване, при това с безплатна доставка до адрес, казват търговците. И се жалват, че с онлайн дъпминг в цените, им отмъквали под носа и малкото влюбени, решили да развършат кесията си. Ситуацията на цветния пазара ставала още по-тягостна с настъпването на социалните мрежи, когато младежите, иначе основен таргет за Свети Валентин, си разменяли розички, но виртуално...

Все пак за утеха, от Ритуалния дом съобщават, че сватбеният сезон е само след два месеца-започва през април и приключва през септември, че дори и октомври, когато времето е по-топло, а и дамите могат да са с по-ефирни тоалети.

А всички, които утре решат да се венчаят в Бургас, ще получат подарък от кмета-бутилка френско шампанско и шоколадови бонбони.