Прокуратурата вдигна мерника на хората с фалшиви инвалидни пенсии. От държавното обвинение съобщиха, че схемите с фалшиви ТЕЛК-ове са ощетили държавата с милиони, а голям процент от хората, получаващи инвалидна пенсия, са напълно здрави. Оказва се, че най-голям е процентът на ТЕЛК-овите решения в Силистра.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" заяви пред Bulgaria ON AIR, че зам.-главният прокурор Иван Гешев не е изнесъл никакви доказуеми данни. Според нея от Прокуратурата са направили фалшиви внушения и са си позволили да произведат фалшиви новини.

"България е на последните места в ЕС по разходи за социално подпомагане и пенсии. 0,26% от всички пенсии са със завишени проценти, а за 7 години само 20 човека от над 1 милион проверени са обявени за работоспособни", каза още Григорова.

"Не виждам доказателства за тези милиарди, които се тиражират", каза и Валя Ташкова от "Системата ни убива всички". Според нея дори драстично се орязват проценти в ТЕЛК решенията на множество хора.

"Силистра е фрапантен случай, защото там инвалидните пенсии са почти два пъти повече отколкото стандартното за страната. Проблемът се влачи от 10 години. Реформа е задължително да се направи и трябва да има механизми за контрол. Такива спорадични проверки не са механизъм за контрол", коментира Ташкова.