YouTube забранява и блокира опасни и вредни онлайн "шеги" - pranks. Този ход идва в отговор на така наречените "предизвикателства", които понякога водят до смърт или нараняване, съобщава БиБиСи.

Сайтът на Google за споделяне на видео съобщава, че такива материали нямат "място в YouTube". Въпреки това изглежда, че фирмата не успява да приложи съществуващите си правила за вредно съдържание.

Изображения свързани с насилие все още се появяват, въпреки обещанието да се премахват, като някои от видеоклиповете са привлекли милиони зрители и коментари. Всъщност YouTube заявява, че работи агресивно да налага политика за монетизация, за да елиминира стимула за такава злоупотреба.

Прилагането на новите правила за "шеги" може да се окаже още по-трудно, като се има предвид неяснотата относно това, кое може или не може да се счита за вредно.

"YouTube е дом на много обичани предизвикателства и шеги. Въпреки това винаги сме имали правила, за да се уверим, че това, което е смешно, не пресича линията на това което е опасно", обясняват те.

"Нашите насоки към общността забраняват съдържание, което насърчава опасни дейности, които вероятно ще доведат до сериозни вреди", коментират те и допълват, че отсега нататък сайтът няма да позволи видеоклипове, които съдържат "шеги с реална опасност от сериозни физически наранявания". Това включва и шеги, в които някой е излъган да мисли, че е в сериозна опасност, дори и да не съществува реална заплаха.

"Също така не позволяваме шеги, които причиняват на децата да изпитат тежко емоционално разстройство, което означава нещо толкова лошо, че може да остави детето травмирано за цял живот", обяснява платформата.

YouTube заявява, че работи в тясно сътрудничество с детски психолози за това, какво може да представлява травматично преживяване. Те не публикуват пълен списък, но коментират, че включват сценарии, в които едно дете се подвежда да повярва, че родителите му са починали.

Новите правила са в отговор на няколко случая на шеги и каскади, които в най-добрия случай са сериозно неразумни и в най-лошия завършват със смърт.