Взривът на трихинелоза, предизвикан от диво прасе, отстреляно от ловната дружинка на Живко Мешков в Малко Търново, все още не е приключил.

„Проблемът е, че цялото прасе е било направено на луканки, консумирани в приятелски кръгове, раздавани на близки и познати. Постоянно се явяват нови хора, които са яли от луканките”, заяви за БургасИНФО д-р Величка Григорова от РЗИ.

До този момент броят на болните, които имат клинични симптоми, е 21 души, като пробите на 6 от тях са положителни за трихинелоза, а пробите на 9 от контактните са отрицателни. След случката първоначално 6 души бяха приети в Инфекциозното отделение на УМБАЛ Бургас, след което бройката им се увеличи на 7. Сред тях е имало и 14-годишно дете. Всички те вече са изписани от болницата, а ялите от луканките, които търсят здравните служби, се увеличават.

„Взривът на трихинелоза още не е приключил. След две седмици от всички изследвани ще бъда взети повторни проби, за да се установи дали има наличие на антитела. Чак когато приключи взривът ще имаме точна статистика на броя на болните от трихинелоза”, заяви д-р Григорова.

Лекари напомнят, че прасетата било то диви, или дори домашни, трябва да се изследват в специализирани лаборатории и след това месото от тях да бъде консумирано.