Утре областният щаб за борба с острите респираторни заболявания ще заседава отново, за да реши необходимо ли е удължаване на грипната епидемия.

„До момента има увеличаване на заболеваемостта в сравнения с първите три дни на миналата седмица, което е нормално, защото една грипна епидемия продължава две седмици, след което се наблюдава спад”, заяви за БургасИНФО д-р Величка Григорова от РЗИ.

Тук за всички ученици, които стискат палци ваканцията им да бъде удължена, трябва да направим важното уточнение, че грипната епидемия и грипната ваканция не могат да продължат едно и също време. А и сред тяхната възрастова група засега грипът се разпрострянява най-малко.

„Заболеваемостта е по-голяма при малките деца от 0 до 4 години и при хората на средна възраст от 30 до 64 години. Шест дни са достатъчни за прекъсване на контактите сред учениците и намаляване на заболеваемостта сред тях. Обикновено ваканция от 4-5 дни е достатъчна като превантивна мярка. Решението дали грипната епидемия ще бъде продължена на територията на Бургаска област обаче ще бъде взето утре след заседанието на щаба”, заяви д-р Григорова.