Ученици от Карнобат днес разказаха в Бургаския окръжен съд стряскаща история за изнудване и заплахи заради цигара с марихуана. Подсъдим по случая е Христо Д. затова, че пред Детска градина „Вълшебство“ Карнобат, при условията на опасен рецидив, с цел да принуди Георги Н. да се разпореди с 80,00 лева, го заплашил с насилие, с тежки последици за него и негови близки, че ще отиде в тях докато спят и ще избие него, майка му, баба му и вуйчо му. Целият екшън е заради една закупена цигара с марихуана.

Христо не се яви днес в съда, но там като свидетели бяха учениците Георги и Бисер, както и майката на Георги – Галина.

Непълнолетният Георги разказа, че си бил купил трева за пушене. „Взех я от един човек от Карнобат не му бях платил за тази цигара – 10 лева. После ме попита дали щи му плащам и започна да ме заплашва, следеше ме. Веднъж се прибирах от училище, той ме пресрещна ш каза, че ще убие всички вкъщи. Този човек се казва Христо. Казах на майка ми, която се свърза с полицията. После го задържаха.“, каза младежът.

Вторият свидетел е Бисер, с когото Георги се познавал от учцилище, тъй като учили до 6-ти клас заедно. Бисер предложил да вземат цигарата от Киро, тъй като бил негов познат. „Следващият път пак взехме цигара от него, след това пак и се уговорихме за 80 лева. Разбрахме се с Бисер да платим наполовна. Аз дори му дадох 60 лева, но не знам дали той му ги е предал. След това Христо започна да ме заплашва. Причака ме в задния двор на училище “Св. св. Кирил и Методий“. Беше с още един човек. Казаха ми, че ще дойдат в нас и ще изтрепят цялото семейство. От момента на купуване на цигарата досега мина почти 1 година.

След това се оказа, че Георги купил цигарата от човек на име Киро, а после Христо го заплашвал. Той твърди, че са се уговорили с Киро за 10 лева, взел я и забравил за случая. После, когато го заплашили, дал 60 лева, но Христо му казал, че цигарите поскъпнали и трябва да плати 80.

„Последният път, когато се видяхме, бяхме аз, Христо, Бисер и още един човек, който не знам как се казва. Той ми каза, че дава стоката и си иска парите.“, разказа още Георги.

Майката на ученика – Галина Тихолова, каза че е научила, когато синът й се прибрал омърлушен вкъщи. „Една вечер с прибра вкъщи умислен, отчаян. Попитах го: Гошо, какво става? Аз съм майка, трябва да знам. Тогава ми каза за тези дроги и че е дал 60 лева, но онзи му искал повече. И се оплакахме в полицията?“, каза тя.

Бисер разказа, че Георги искал да пуши тази цигара с марихуана, а той няколко пъти му давал фалшива, защото не можел да намери истинска. „Тази цигара я взехме от Киро Лилов, не помня каква беше сумата, но беше много висока. Аз не можех да си я позволя. Георги ми даде 70 лева и аз ги дадох на Киро. След това ми поиска още пари, защото цигарата била по-скъпа. Аз писах на Гошо и ме хванаха полицаите. Срещнах се с Христо и му казах, че Киро постоянно ме притеснява. Той ми каза: Остави на мен, аз ще се оправя, ти само ми осигури парите. И се уговорихме да ми помогне да взема парите от Гошо, да платя на Киро и каквото остане – ще дам на него.“, каза Бисер. След като съдията внимателно слушаше показанията му, Бисер си призна, че сам е потърсил помощта на Христо. „Казах му, че трябва да взме 80 лева от Гошо, на Кирчо дължах 60. Останалите 20 щях да дам на Христо. С Кирчо сме в една махала и всеки път, когато ме види, пита какво става с парите, защото дал цигарата на доверие.", разказа още Бисер.