Тази сутрин в 6 часа танкерът „Бадр”, около чиято собственост се заформи скандал, се е върнал на Пристанище Бургас.

„На кораба беше позволен еднократен преход до пристанище в Турция за ремонт, тъй като престоя година и половина тук, но той не отиде там. Застана в извънтериториалното море на България и две седици беше там. Понеже няма документи за нормално придвижване, и с цел избягване на замърсяване, след като не са му проверени документите, издадох разпореждане да се върне на котвена стоянта в 4-ти район на Пристанище Бургас. С катер на Гранична полиция наши инспектори връчиха на капитана това разпореждане и тази сутрин около 6 часа той се върна тук”, заяви началникът на Морска администрация капитан Живко Петров. По негови думи корабът продължава да бъде с панамска регистрация, собсветеност на фирмата „Булгаргеомин”. Той все още е с украинския екипаж, който се качи на 21-ви декември.



„При смяната на екипажа няма използване на физическа сила и помощни средства. Всички процедури по смяната на екипажа бяха спазени. Всички документи, необходими за извършването на тази дейност, са били депозирани от корабния агент на 21-ви декември. На 21-ви не е имало частен съдебен изпълнител на борда по време на смяната на екипажа”, заяви шефът на Гранична полиция Светлан Кючуков.

Според изискванията корабът трябва да премине технически прегледи, като за това трябва да се погрижи флагът, под който е плавателният съд.