Ден след като премиерът и главният прокурор заговориха в критичен тон за сегашния модел на работа в полицията, КЗД установи, че вътрешният министър е извършил пряка дискриминация спрямо всички униформени служители в МВР, които в периода 2014-2017 година са имали право на служебно облекло.

Според Вергил Христов, зам.-председател на Синдиката на МВР, няма как един униформен полицай да седи на улицата в продължение на 5 години с една и съща униформа и да всява респект.

"Това дали някой си върши работата или не си я върши, е продукт на някаква крайна оценка на направен анализ. Когато говорим обаче дали някой си върши работата, трябва да се види дали са подсигурени необходимите средства за това. Няма как един полицай на улицата да седи 5 години без униформа. Все пак това е лицето на държавата", уточни Христов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му хората в униформа в МВР са близо половината от служителите - около 20 хил. души.

"През януари месец бе поставен въпросът със заплащането на полицаите. Той все пак бе решен. Като се повдигна въпросът за униформите колегите от министерството се оправдаваха, че обществените поръчки постоянно се обжалват и се връщат отначало. Ами няма ли как това да се избегне", пита още зам.-председателят на Синдиката на МВР.