„Последното предложение за реформа в здравеопазването за мен е опит да се направи нещо. Не трябва да се мисли как да се спасят болниците, а за пациента. Няма държава с толкова много лечебни заведения на глава от населението”. Това обяви в предаването „Тази сутрин” проф. Генчо Начев, директор на болница „Света Екатерина”.

По думите му една от стъпките трябва да е реално остойностяване на медицинските услуги. Цените, по които се плаща в момента на лечебните заведения, са от 2002 г., откогато и заплати, и цените на консумативи, ток, вода, и парно са се увеличили доста, напомни професорът. Нужен е обаче и рейтинг на болниците, смята професорът.

Относно разкритията за злоупотреби с лекарства за онкоболни Начев коментира, че съществуват схеми за източване на Здравната каса с лекарства.

„Сбъркана е лекарствената политика, няма държава, в която да се отделят толкова пари за лекарства, колкото за болнична помощ. Знаем колко са мощни фармацевтичните лобита – всяко ново лекарство се представя ката панацея, че едва ли не лекува всичко, спекулира се с нещастието на хората”, каза директорът на „Света Екатерина”.

Източник: bTV