Днешният ден ще остане в историята на Бургас, защото градът има ново висше учебно заведение. Това е фиалът на Националната художествена академия, за чието откриване кметът Димитър Николов води битка в последните 4 години. Днес 42-ма първокурсници получиха студентските си книжки на официална церемония за откриването. На официалното откриване присъстваха кметът Димитър Николов, ректорът на НХА проф. Николай Драчев, деканът на Факултета по изящни изкуства на НХА проф. Светозар Бенчев, областният управител Вълчо Чолаков, зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева, ректорите на БСУ и Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, народният представител от ГЕРБ Диана Саватева.

„Преди 4 години смятахме да режем този бивш товарен склад Магазия 1, като непригоден да се впише в новия дух и новата трансформация на Пристанище Бургас, обаче решихме да тръгнем по по-трудния път, който наистина се оказа труден. Преди 2 години направихме първата среща при мен, а шест месеца по-късно в срадата на НХА. Тогава със зам.-кмета Йорданка Ананиева бяхме мокри до костите, защото валеше проливен дъжд. Не вършвеше да влезем така на разговор с ректора на Академията, но г-жа Ананиева ме успокои и каза: „Ще ни върви по вода, давайте напред”. Дълги години съм кмет на този прекрасен град, с какви ли не проекти съм се занимавал - малки, много мащабни, ако някой ми беше казал, че е много трудно да се отвори висше учебно заведение в Бургас, нямаше да му повярвам. Оказа се, че това е изключително трудна и сложна задача, сега осмисляйки целия този път, осъзнах, че точно така трябва да бъде. Лесно висше учебно заведение на територията на България не трябва да се открива. Трябва да мине през много перипетии, за да се подложи на оценка и критика и най-малката подробности и аз се радвам, че минахме по този изключително труден път. В лицето на областния управител благодаря на всички държавни служители, които помогнаха това да се случи”, заяви кметът Димитър Николов при откриването на филиала на най-старото висше учебно заведение за откриване на Балканите. Той пожела на всички първокурсници успешен старт и да придобият опит.

42-та първокурсници ще се обучават в специалностите "Живопис", "Стенопис", "Графика", "Книга, илюстрация, печатна графика", "Плакат и визуална комуникация", "Рекламен дизайн", "Мода" и магистърска програма "Арттерапия". Лекционните зали и ателиетата се намират в обновената сграда на Магазия 1 до Морска гара.