Продуцентът на "Господари на ефира" Джуди Халваджиян обясни причините, заради които бе уволнен репортерът Димитър Върбанов. Както е известно, Върбанов влезе в болница след репортаж в склад за хранителни стоки във Велико Търново. Оказа се обаче, че не е бит, както се твърдеше в първоначалната информация, а е скалъпил инцидента.

Продуцентите му реагираха и го освободиха.

"Недопустимо е това, което видяхме всички, което се случва извън склада. Никой не може да си позволява да нарушава по този груб начин и да манипулира нещата. Аз разбирам, че той го е направил в момент на еуфория, на адреналин, но по никакъв начин такова нещо не може да бъде подминато. Няма как. Ние сме хората, които в цялата си история се борим за истината. Затова смятам, че репортерът направи една голяма глупост, и ние по никакъв начин не искаме да се свързваме с нея. Защото се борим против такива неща", заяви Халваджиян пред "24 часа".

По думите му, Върбанов до последно е "бил във филм" и е твърдял, че си е ударил главата и затова е отишъл в болницата. За Джуди обаче се измества фокуса от разследването.

"Историята няма нищо общо. Тя е абсолютно достоверна. Това е проблемът, че той с това си действие абсолютно изтри реалната тема, която е много важна. Преди 3 месеца за този склад ние сме обърнали внимание на институциите и те не си мърдат пръста за това, че има храни с изтекъл срок на годност. Никой не взима мерки по въпроса. Той затова се връща там, защото има сигнал, че тези храни продължават да бъдат съхранявани. Не знаем дали продължават да бъдат дистрибутирани в мрежата, но фактът, че още са в склада и не са унищожени, е голям проблем. Така че темата си е абсолютно достоверна и ние в "Господари на ефира" я излъчихме. Оттам нататък сцената, която той прави извън склада, няма нищо общо с репортажа. Това е ситуацията", обяснява продуцентът.

Той отново припомни становището, че медиите са преувеличили историята.

"Ние никога не сме твърдели, че той е бит. Нека всички да си видят архива и да проследят. Ние нямаме нищо общо с това, че някакви сайтове излязоха с гръмки заглавия. Проблемът е, че поради факта, че Върбанов и на нас не ни каза истината, ние нямаше как да сме крайни в позицията и да отречем всичко. Защото в крайна сметка имаше сблъсък, те го изхвърлиха от склада - това, което ние видяхме и показахме. Жалко е, защото Митко Върбанов с много години работа за "Господари на ефира" е помогнал на страшно много хора, накарал е много институции да си свършат работата. За съжаление обаче, това нещо остава последно", каза още Джуди Халваджиян.

Според него "Господари на ефира" няма да загуби доверие, поне в хората, които "имат акъл в главата". Защото ставало въпрос за недопустимо поведение на един репортер и няма как всичко да се слага под общ знаменател. Той не смята, че би трябвало да има проблем и с Нова тв, но винаги можело да се стигне до разрив заради философията на предаването.

Джуди Халваджиян не приема и морала, който се "лее" след случая към "Господари на ефира". И твърди, че хората са ги припознали като институция заради разследванията, които липсват в медиите.

"Да си зададат въпроса много журналисти, които сега, след тази случка, ги виждам как са яхнали метлата. Изведнъж станаха големи философи да обясняват за морала, а те от години правят елементарни туристически репортажи. Гилдията отдавна е загинала, но те не трябва да се ядосват на нас, а на себе си, че в годините се предадоха и се оставиха да ги командват и нямат позиция. Това е истината. А "Господари на ефира" всекидневно има позиция по всички теми. Затова някои хора ни критикуват, защото не сме им удобни. Но ние винаги имаме позиция и ще продължаваме. Сега в такава ситуация излизат мишките, които са засегнати от нас под някаква форма, но в момента им идва самочувствието и започват да обясняват как и на тях така им се е случило. Смешна работа", казва Халваджиян.

Халваджиян обяви, че този случай "ще бъде една огромна обица на ухото за целия екип, за всички, които работят с него, да внимават и да знаят, че дълги години може да градиш нещо и с една глупост това нещо може да се срине".