Месец октомври е посветен на борбата с едно от най-сериозните заболявания и най-често срещани онкологични проблеми при жените - ракът на гърдата. Инициативата е световна и се отбелязва за шеста поредна година в България.

Редовните профилактични прегледи са в основата на медицината и имат значителна роля при опазването на човешкото здраве. Затова Комплексен онкологичен център -Бургас ще осигури безплатни профилактични прегледи от специалисти, както и с ехографско или мамографско изследване (при необходимост). Прегледите ще се извършват от 01.10.,2018г. до 31.10.2018г., в Хирургичният кабинета на Диагностично-консултативен блок в КОЦ-Бургас .

Записване на посоченият телефон: 056/82 01 42 или на място: гр. Бургас, Поликлиника на „КОЦ-Бургас” ЕООД – Регистратура.

От 1985 г. светът приема месец октомври за Световен месец за борбата с рака на гърдата. Ежегодно през месец октомври световната медицина се опитва да припомни на хората за съществуването на коварната болест, а именно рака на млечната жлеза. Коварното заболяване, което засяга не малка част от женската половина на населението. Болестта, която профилактирана и открита на време може успешно да бъде излекувана. Ракът на гърдата, както и другите видове ракови заболявания могат да бъдат открити, чрез така наречените скринингови изследвания и редовни профилактични прегледи. От изключително значение е жените след определена възраст, 40 годишна, да провеждат ежегодни профилактични прегледи за профилактика на рака на гърдата. По този начин с напредването на възрастта расте и рискът от появата на това заболяване. Ежегодната профилактика на рака на гърдата за жени след 20 годишна възраст включва само самонаблюдение веднъж месечно. Във възрастта от 20 до 39 години е необходимо жените веднъж годишно да направят преглед при специалист.