Нелепата смърт на 32-годишния програмист Гиокту, който днес загина при фатално падане от тераса на третия етаж на кооперация на ул. „Хаджи Димитър” 5 в Бургас, шокира съседите, екипите на полицията, Бърза помощ и пожарната. Случаят е необичаен, а трагичният му завършек можеше да бъде избегнат.

„Тъкмо звънях на 112 и както им казвах, че има пожар, чух как той падна и ги помолих да пратят и линейка”, заяви съсед от четвъртия етаж на кооперацията, където се разигра драмата. Други жители на блока споделиха, че Гиокту се е катерил върху парапета, който се е откъртил и мъжът паднал в задния двор, разбивайки главата си. „Един мъж му крещеше: „Човек, не се катери там, ще паднеш”, сподели друг съсед.

Драмата се разигра минути след като кооперацията се изпълни с дим, идващ от мазето. Припомняме, че 73-годишният пенсиониран квантов физик Атанас Джестаков разказа пред БургасИНФО, че докато стържел железа с флекс, се запалили стириопори, които започнали да димят. Пламъци до апартаментите не са достигнали, имало е задимяване. Според очевидци обаче димът бил много гъст, а вратата на апартамента на Гиокту най-вероятно е била отворена. След пожара, две деца, живеещи на първия етаж, бяха откарани в болница, заради риска от обгазяване. Макар всички да са усетили дима, засега никой няма обяснение защо младият мъж се е качил на парапета.

„При пожар най-опасни за хората са изгорелите газове. Затова в тази ситуация, ако е усещал толкова силен дим, щеше да е достатъчно да влезе в банята, да уплътни процепите на вратата с мокри кърпи и да пусне душа. Или просто да излезе на терасата и да сложи мокра кърпа на устата си и да изчака идването на пожарната. При по-сериозни обгазявания човек може да се загърне с мокър шарчаф”, припомняха огнеборци на мястото на инцидента, недоумявайки какво е довело до фаталната реакция.

Атанас Дежстаков описа Гиокту, като прекрасно момче, с което били приятели. Младият мъж оставя дъщеричка.