Близки и приятели на историка Божидар Димитров изпълняват в момента волята му да разпръснат част от праха му в морето край остров Свети Иван – там, където той вложи много усилия и енергия в археологически разкопки. Корабът с урната отплава от пристанището преди минути. На него са дъщеря му Марта, сестра му Мария, кметът Панайот Рейзи, археолози, приятели.

„Той беше уникален човек, койтодаваше всичко за Созопол. Последните години родният му град беше приоритет. Всичко, каквото знаеше и можеше, се опита да направи в града. Затова искаме да кръстим Археологическия музей на негово име. Той толкова много направи за този музей, че няма място за коментар. Като наш виден съгръжданин, ще кръстим и улица на него. Избрали сме тя да бъде до Етнографския музей. Аз загубих един много голям приятел. Винаги съм разчитал на него.“, каза кметът Панайот Рейзи.

Дъщеря му Марта преживява емоционални минути. „С него можех всичко да си споделям. Много ми е тъжно, особено като държа урната. Не мога да повярвам, че той е тук. Мисля, че сега е до мен и той дава интервю. Той е бил водолаз и искаше част от праха му да е в морето, другата част при баба и дядо. Всичко беше много неочаквано. Винаги се целувахме за довиждане, прегръщахме се, сякаш за последно. Смъртта му беше неочаквана. Няма недоизказани неща между нас, знае колко го обичам и в момента е до мен.“, каза тя.

„Това е последнитя завет на брат ми, това беше неговото място за което той милееше в живота си. Тежко е, мъчно ни е. Но той обичаше Созопол, Созопол обичаше него. Беше традиция като свърши разкопките в Созопол да се събираме.“, каза сестра му Мария.

Мария Димитрова.

Така волята на големия родолюбец прахът му да бъде разпръснат в морето край Созопол беше изпълнена. Част от праха му бе разпръсната в Македония- земята, за която се бореше и болееше през последните години от живота си Божидар

Днес, по време на редовното заседание на Общински съвет- Созопол, ще бъде представена за гласуване от общинските съветници докладна с предложения за именуване на Археологическия музей и улица в Созопол на името на проф. Божидар Димитров.

Докладната за именуване на Археологическия музей е по предложение на директора на Общински Културен институт „Музеен център“- Созопол Димитър Недев. В мотивите си Димитър Недев посочва неоценимия принос на проф. Божидар Димитров- бележит учен, историк и политик, за опазване и популяризиране на културно- историческото наследство на гр. Созопол като част от националното и общоевропейско културно наследство.

Освен Археологическия музей докладната от кмета Панайот Рейзи е допълнена с предложение името на проф. Божидар Димитров да носи улица в Стария град на Созопол.

Божидар Димитров посвети живота си на историята и археологията на България и на Созопол. Роден в Созопол, той бе неразривно свързан с града и неговото развитие. Благодарение на неговите усилия бяха привлечени държавни средства за възстановяване на храм „Св. св. Кирил и Метозий“, извършени бяха множество археологически разкопки и експонирани археологически обекти. Благодарение на него бяха открити мощите на св. Йоан Кръстител, а други ценни християнски реликви бяха предоставени на Созопол. Проф. Божидар Димитров е почетен гражданин на Созопол и през целия си живот е популяризирал града. Неговата дарителска дейност е пример за подражание. Написал е редица научни и популярни книги за историята, археологията и църквите на Созопол и населените места в община Созопол. Неговото дело, посветено на Созопол е част от историята на града, която ще остане за бъдещите поколения.