За да няма повече инциденти с паднали дървета и за да не се стига до отменяне от съда на заповеди на Община Бургас за болни дървета, които крият реални рискове, от администрацията предлагат приемане на Наредба за изграждане и опазване на зелената система. Днес тя бе разгледана на постоянната Комисия по правни въпроси към Общинския съвет. Повод за предлагането на наредбата е, че сега действащата е от 2008г. и има редица несъвършенства. В дадени случаи Общината издава заповеди за отсичане на опасни дървета, но те падат в съда, заради липса на конкретика в закона и заради недостатъчно подробно описание.

„Досега заповедите падаха в съда, заради задълбоченото обследване и заради термините в закона - необходимостта от санитарна или фитосанитарна експертиза. Пред съда стигаше заключението, че дървото е в добро състояние. Затова сега предлагаме формуляр, който определя точно състоянието на дърветата. Той включва ствола, короната и топография – разположението и състоянието на кореновата система, както и какво има около нея”, заяви по време на обсъждането Светлана Танева от Отдел „Озеленяване”. По стандарт в Европа, ако кореновата система бъде засегната при изкопни работи, дървото трябва да бъде премахнато.

Светлана Танева даде и друг пример със случай, при който Община Бургас издава разрешително за отсичане на опасно дърво в центъра на Бургас. Заповедта обаче е оборена в съда. По време на буря от дървото се откършва клон, който пада върху човек. Целта е именно такива инциденти да бъдат предотвратени.

В новата наредба са взети предвид и жалби от собственици на частни имоти, в които има болни дървета. Само при съгласие на всички собственици и при детайлан експертиза, че дървото наистина е болно, то може да бъде отсечено или от Отдел „Озеленяване” или от самите собственици след получаване на разрешително.

Новият формуляр за състоянието на дърветата обаче предизвика притеснение в ландшафтните архитекти.

„Бяхме изненадани в колко подробен вид и от информацията, която трябва да бъде въведена. Тя е изключително много, а след един вегетационен цикъл няма да е актуална”, заяви арх. Виктория Ружева. Колегата й Дияна Чолакова сподели, че въвеждането на информация ще затрудни инвеститорите и ще оскъпи проектите.

„Подобен формуляр може да се попълва за исторически дървета, но ако се прави за всички всяка година, ще доведе до оскъпяване. В него трябва да попълваме колко клони стърчат от короната и др. подробности”, каза арх. Чолакова.

Според Светлана Танева подробните описания са добро решение за ландшафтните архитекти след промените, настъпили в бранша.