Измамници съчиняват безумен екшън със задържан руснак в Бургас с американското име Томи Джеферсън, с полицейския шеф на Царево главен инспектор Красимир Киров, както и със сърбин с характерното име Миодраг, за да оплитат в мрежите си наивници от Царево и Лозенец. В сценария не са пропуснати и емблематичният адвокат Марковски, както и разбира се – телевизионен екип, който би трябвало да отразява страшните инциденти, с които са се сблъскали уж участниците в съчинения сюжет. Както преди дни БургасИНФО съобщи ИЖТЕ ТУК), в Царево са зачестили обажданията сред собственици и управители на хотели от страна на мошеници, които използват името на главен инспектор Киров, за да искат пари. Сумите не са големи, но пък телефонните атаки са постоянни и свръх нагли.
За да стане ясно как умело успяват да манипулират жертвите си, въпреки абсурдните си измислици, ви разказваме един от последните случаи с призив – не се връзвайте на подобни сценарии и моментално се обърнете към РУП-Царево или позвънете на тел. 112. Запомнете, че няма истински полицай, който да ви се обади по телефона, за да ви кара да превеждате пари!

Един от потърпевшите е мъж, работещ в Лозенец. На 30-ти май той получил обаждане на мобилния си телефон от свой приятел на име Иван, който го попитал дали знае английски език. Ставало въпрос за превод, който трябвало да се извърши в полицията в Царево срещу заплащане от 700 лева. Въпросният приятел любезно предоставил на мъжа телефона на уж полицейския шеф Красимир Киров. И екшънът започнал.

Мъжът звъннал на посочения телефон, а човекът от отсрещната страна се представил именно като Киров. Той помолил кандидат-преводача да им преведе пари, защото техен колега отсъствал и имали нужда от средства. „Началникът“ предложил на мъжа да му прати кола в Лозенец, за да го докара до Царево. Малко след това потърпевшият, който все още не е знаел, че е такъв, получил обаждане от скрит номер. Гласът отсреща казал, че е адвокат Марковски. Той обяснил, че звъни от скрит номер, защото бил в Белгия, неговият син пострадал при катастрофа, а репортери от национална телевизия го следяли и щели да излъчват репортаж. Въпросният уж адвокат казал, че в цялата история ставало въпрос за един руснак-бизнесмен, който бил излъган от жена на име Наталия, родом от Царево. Наталия обаче му взела парите и изчезнала. Руснакът тръгнал да се прибира от Бургас към....Англия, но бил спрян на Летище Бургас, защото имал 500 грама недекларирано злато, което коварната Наталия му сложила уж в багажа. Така русакът бил задържан и докаран в Царево. Задържала го жена! Тук именно била и ролята на кандидат-жертвата от Лозенец. Мъжът трябвало да извърши превод, за да пуснат клетия изоставен, ограбен, измамен и задържан руснак.

Разговорът с адвоката приключил и дошъл ред на началника Красимир Киров. Той казал на мъжа от Лозенец, че било хубаво да купи подарък на тази жена-герой, която задържала руснака. Така мъжът тръгнал от Лозенец към Царево, за да реализира мисията си. По пътя обаче получил ново нареждане, отново от фалшивия полицейски шеф. Той казал, че въпросната жена не искала подарък, а трябвало да й се преведат пари на сина й. Насочил милосърдния човек към офис на „Уестърн Юнион“. Когато стигнал там, на свой ред по телефона се включил адвокатът. Той пък разпоредил да бъдат преведени 50-60 евро, но забележете, ако човекът имал повече – не било проблем да изпрати и тях. Един вид – колкото повече, толкова повече! На всичкото отгоре на мъжа му била стоварена и отговорността да купува лекарства за диабет, защото горкичкият руснак, освен че е ограбен, измамен, натопен, задържан, бил и болен, при това от диабет. Освен това носел типичното име Томи Джеферсън.

Така мъжът от Лозенец взел бланка в офиса на фирмата и му било продиктувано да напише на нея името на Миодраг Ангелов от Сърбия. Служителките във фирмата се усъмнили и попитали изпращача дали не е обект на измама, но той упорито вярвал, че нямало как да стане жертва на мошеници. След транзакцията последвали още много разговори по телефона, докато при един от тях адвокатът казал, че въпросната жена не била доволна,защото парите били малко. Настоял мъжът от Лозенец да намери още средства, дори, ако трябва – да търси заем. Именно това вече породило напрежение между потърпевшия и измамниците. Започнали серия обаждания с викове и заплахи и човекът полека започнал да се досеща, че е по-добре да посети на място полицейското управление в Царево и лично да се срещне с Красимир Киров, който уж до този момент му давал наставления по телефона. Така стигнал до РУП-Царево, където разказал на дежурния полицай случая и се разбрала цялата схема на измамата, както и че името на главен инспектор Красимир Киров е било употребено от опитни телефонни измамници.

Бъдете внимателни и се обърнете към полицията при всяко съмнително обаждане!