Млади хора, повярвали, че преминаването през огъня в царевското село Българи, ги прави нестинари, откриха не тайнството на ритуала, а на лечебните препарати против изгаряния като Дефламол, Пантенол и други. На любопитни гледки са не натъкнали жители на Царево, добре запознати с обичая, след края на нестинарските танци, които по традиция се провеждат всяка година на 3-ти юни единствено в странджанското село. Сред тях например е млад мъж, облечен в народна носия, дошъл в населеното място със скъп джип, очевидно повярвал, че е нестинар. След преминаване през жаравата обаче, основна роля в начинанието му е изиграла неговата приятелка, която спешно пръска с лечебен спрей краката му, очевидно подпалени и болезнени. На следващия ден в Медицинския център в Царево е имало поне петима души, търсещи помощ за „пламнали“ пети. „Така става, когато вярваш, че разбираш ритуала. Това са последствията от живия огън за човек, който не е нестинар“, коментират местните хора, а клипът се завъртя в социалната мрежа.

Жителите на Царево добре знаят, че влизането в огъня не е просто забавление или атракция, а истинско тайнство, което умеят само опитните нестинари. Те добре помнят как преди години един от присъстващите на ритуала е влязъл в огъня, твърдейки, че познава в дълбочина традицията. Авантюрата му го откарала с тежки изгаряния в болница, с буквално стопени нокти и огромни рани по краката.

Всъщност Царево от повече от година води битка за запазване на автентичността на нестинарството, като подчертава, че то се изпълнява единствено и само в Странджа. Повод за това беше появилите се опити за обявяване на атракции, тип „огнено шоу“ да бъде рекламирано като нестинарство по ресторанти, улици и т.н.

„Всяка година имаме различни предложения да изградим видеостена, да направим трибуни и т.н. Но аз мога да кажа, че вкъщи имам една картина от 1802 година, на нея е изобразено танца на българските жени върху огън. Искам да запазим това по същия начин, по който е било. Идеята на един ритуал е той да се съхрани, а не да се променя. Няма да направя трибуни, няма да има и видеостени. Целта е да запазим традицията, а не да я превърнем в нещо комерсиално. Това е тайнство, не зрелище.“, каза кметът на Царево Георги Лапчев пред БургасИНФО.