Еднометрови яйца и гигантски зайци красят Приморско за Великден, водолази ще се гмуркат в морето

img

Еднометрови гипсови яйца, гигантски зайци и пиленца от стиропор багрят на Великден в Приморско. Празникът ще бъде отбелязан и от водолази, които навръх Възкресение Христово ще се потопят в морето до подводния параклис „Св. Николай Чудотворец“ и до скулптурата на красива русалка.

Велики четвъртък започна със Св. Литургия и Велик маслосвет в църквата „Св. св. Кирил и Методий“, отслужени от отец Гавраил. Празничната програма продължи на площада пред сградата на общината.Там малки и големи се включиха в оцветяването на големи декоративни фигури, превръщайки ги в красиви великденски символи. Малки пъстро обагрени яйца, заедно с детските усмивки и звучащата музика допълниха празничната обстановка. Центърът заприлича на цветна картинка от детска приказка, а оцветените фигури образуваха истинска пъстра изложба на открито.

В празника се включи кмета на община Приморско д-р Димитър Германов, както и служители на общинската администрация. Те спазиха традицията и заедно с децата участваха в боядисването на великденските яйца.

Християнският празник Велики четвъртък донесе много радост и в Писменово, Ново Паничарево, Ясна поляна и Веселие. Там с ентусиазъм в багренето на яйца се включиха малки и големи, а след това част от изпъстрените яйца бяха поднесени на Дома за възрастни хора с физически увреждания в Ясна поляна.

Разнообразна великденска програма очаква жителите и гостите на Китен. Тя ще започне днес, 5 април, от 16.30 часа пред сградата на кметството. Боядисване на големи великденски яйца, игри и веселба за деца, зумба танци на открито, поздрави от самодейните групи на местното читалище и народни песни са част от подготвените забавления.

И тази година от Водолазен клуб „Посейдон“ ще спазят традицията да се потопят до подводния параклис „Св. Николай Чудотворец“ в залива „Крокодилите“. Там те ще изпълнят ритуала „борене с яйца” под водата. Водолазите ще спрат и до скулптурата на русалка, която е в близост до подводния параклис и е една от атракциите на Приморско за любителите на дайвинга.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Има ли коронавирус в Бургас?

Задържан за 2 кг. кокаин в Бургас

Богоявление 2020