Мартина Гарабедян е първият български ученик, който успя да спечели стипендията на Фондация „Кроношпан“ за обучение в САЩ.

Възпитаничката на Английската гимназия в Пловдив преодоля конкуренцията на свои връстници от Централна и Източна Европа, които си оспорваха правото да учат четири години за бакалавърска степен в Бабсън Колидж, Бостън.

Университетът оглавява над двайсет години класациите на образователните центрове за подготовка на предприемачи в САЩ.

Пълната стипендия покрива разходите през четирите години на обучение, в това число такси, настаняване, учебници, здравна застраховка и пътувания до САЩ и обратно. В момента приблизителната стойност на цялата сума е над 500 000 лв..

До финалното ниво достигнаха общо тринадесет претендента. От тях двама от Чехия, един от Украйна, по един от Сърбия и от Хърватска, а българските финалисти бяха общо седем.

Всеки от тях трябваше да развие бизнес идея и бизнес план в екип с напълно непознати партньори по време на уъркшоп „Micro Lаb“, за да покаже пред ръководството на университета как може да взима успешни решения в сложни ситуации.

Разходите на финалистите за изпитите на ниво Тойфел и САТ бяха поети също от фондация „Кроношпан“, а последното изпитание преди финала беше лично събеседване -интервю с деканите по приема в Бабсън Колидж, г-жа Кортни Минден и Адриен Рамзи.

Мартина Гарабедян премина през всички тестове и изпитания с най-високи резултати.

Надпреварата за стипендията на Фондация „Кроношпан“ се провежда вече шеста година и до момента български ученици не успяваха да се справят с конкуренцията.

„Приемаме успеха на Мартина като ще едно доказателство за таланта и знанията на българските деца. Радваме се, че стипендията е за нея, защото това е признание и за нейните учители и родители“ – сподели изп. директор на „Кроношпан България“ Николай Банков.

В края на пролетта предстои започването на новия цикъл по кандидатстване за стипендията на „Фондация Кроношан“ . Участие могат да вземат всички зрелостници от български училища, които ще завършат средното си образование през 2019 год.