Общинският съвет на Бургас веднъж завинаги сложи точка на противоборството между оригиналния паметник, изграден по волята на благодетеля Александър Георгиева – Коджакафалията, и светския по проект на скулптора Радостин Дамасков.

„Нека не разделяме бургазлии и изградим и двата паметника”, заяви Димитър Людиев от групата на ГЕРБ. Предложението му беше прието с пълно единодушие. За него гласуваха 47 съветници, като нямаше против и въздържали се. Така с малка промяна на докладната на зам.-кмета по култура и образование Йорданка Ананиева ОбС сложи точка на дългогодишните опити и дискусия кой паметник да се изгради.

„Другият проект не трябва да се схваща като конкурентен. И двата трябва да се случаят, вярвам, че не се съмнявате кой от тях трябва да е първи. В завещанието на Коджакафалията никога и никъде не се е говорило за гроб. Говори се само и единствено за паметник. Скицата на паметника е създадена в присъствието и със съгласието на Коджакафалията. Той лично е посочил къде да бъде поставен и как да изглежда и е упълномощил двама души да се погрижат след неговата смърт. Паметникът е на неговата земя, с неговите пари и по неговата воля, по скица направена в негово присъствие”, заяви председателят на Дружеството на Бургаските художници Митков Иванов в отговор на думите на Георги Дражев, че оригиналният монумент трябва да се премести на гробищата, до ритуалната зала, защото е надгробен, а няма гроб, над който да стои. Дражев бе инициатор на идеята за светски паметник,

„Всяка година на Мъжка задушница полагам цветя на гроба на Коджакафалията и ще се радвам тази година да дойдете и Вие. Ако Вие решите ще направим и двата паметника, но трябва да вземете решение и да не го отлагате повече”, каза кметът Димитър Николов на съветниците.

С изграждането на двата паметника – зад автобусната спирка до БСУ и до новото училище на Бургас се уважава както волята на Коджакафалията, така и се слага край на противоборството между двете творби. Както Митко Иванов, така и скулпторът Радостин Дамасков, който вече е готово със светския паметник, заявиха, че са за изграждане и на двата паметника.