Десетки малчугани получиха грамоти и награди в традиционната изложба на ВиК „Водата е живот”, посветена на 22-ри март. Вече 16 години дружеството вдъхновява малки таланти с любов към рисуването. Наградените тази вечер са от 21 училища, читалища, арт ателиета, клубове и школи по рисуване. В конкурса участваха 280 рисунки, като в изложбата са показани 53 творби на автори от 3 до 16-годишна възраст. Най-малката от тях е красавицата Дария Петрова, която постави рекорд за най-малък участник във всички издания на „Водата е живот”. Малката принцеса взе грамотата с помощта на майка си и сияеше, защото получи отличието навръх имения си ден.

„Радваме се, че бургаските деца проявяват желание да участват в нашата изложба вече 16 години подред. Благодаря на всички вас – родители и учители, които мотивират децата да творят тази красовата. Специално благодаря на г-жа Златка Бобева за нейния неуморен дух, защото за 16 години тя ни показа, че в Бургас изкуството има живот”, заяви водещият на събитието и говорител на ВиК Димитър Гюров.

Златка Бобева е известен бургаски учител по рисуване и основател на първата школа по батик.

Специални гости на изложбата „Водата е живот” бяха зам.-кметът по Европейски политики и околна среда Руска Бояджиева, главният секретар на Областна администрация Валентин Люцканов, председателят на Борда на директорите на ВиК Бургас Йоанис Партениотис, изпълнителният директор на ВиК Бургас Ганчо Тенев, общинският съветник и председател на Комисията по култура в ОбС Веселин Пренеров, както и председателят на Дружеството на бургаските художници Митко Иванов. По традиция изложбата се проведе в залата на Дружеството на ул. „Александровска”. Малчуганите получиха цветни грамотики и спортни раници, в които имаше подаръци от ВиК.

От ВиК си пожелаха децата, които днес излагат творбите си в тяхната изложба, някой ден да бъдат студенти във филиала на Националната художествена академия в Бургас.

„Поздравления за организаторите и дано всики деца, които искат да се занимават с изкуство, наистина станат бъдещи възпитаници на Художествената академия. Във вашите рисунки аз видях мартеници, щъркели и вода във всичките й цветове. Ако навън времето е мрачно, тук, в тази галерия, е много цветно и пролетно, и заслугата е Ваша”, каза Руска Бояджиева.

„Водата е човешко право но най-вече е живот. Адмирации за младите автори, които са загатнали това послание в творбите си”, заяви с усмивка председателят на Борда на директорите на ВиК Бургас Йоанис Партениотис.

От ВиК Бургас споделиха още, че се гордеят, че за 16 години вече имат цяла школа с деца, които умеят всички техники – батик, графика, постел и живопис.