Сложете си камери в къщите, драги родители! Ще се изненадате какви ги отглеждате! /изповед на една учителка/

img

"Бях учителка. Героично издържах 20 години, а сега мета офиси. Някак по-спокойно ми е.

А вечер, като се върна от работа, гледам телевизия, чета новините в интернет и съм ужасена. От една страна съм шокирана от записите в детските градини и социалните домове, където се тероризират деца. От друга се представям на мястото на възпитателката, която крещи и ги удря и разсъждавам защо е стигнала дотам.

Във всяко стадо има мърша, във всяка професия също има случайно попаднали, но чак толкова много мърша да има, някак не върви. Извън всякаква логика и статистики е.

За камерите в учебните заведения съм! Твърдо! Даже да предават в реално време картината от класната стая. Така всеки ще види какви ги върши детето им.

Но в същото време съм и за една друга мярка! Родителите да поставят камери в домовете си и да разберат защо се държат така децата им. И да потърсят вината и у себе си.

Аз съм търпелив човек и много обичах професията си. Но като започнах да вдигам кръвно и да колабирам от високите граници, като получих трайна невроза и дори косата ми започна да окапва на нервна почва, като за капак започнах да губя и равновесие и хванах хронично безсъние, в един момент поставих нещата на кантар и реших, че трябва да спасявам себе си. Сега сме аз и прахосмукачката, и парцала за прах. Това не е работа за човек с две висши, но е някакво спасение.

За да стигна дотук, всеки ден се сблъсквах с ужасяващи гледки в училище. Преподавах на седми клас, деца на 13 години, които трябваше да се държат като деца. Уви. Половината идваха на училище чак третия час, понеже не могли да се събудят. Част от момчетата миришеха на снощен алкохол и бяха надекватни. Чакаха голямото междучасие и някои наддигаха патрончета с водка, други пушеха настървено дрога.

Всеки спор се превръщаше в кавга, а почти всяка кавга после прерастваше в юмручен бой. Биеха се за момичета, момичета се скубеха за момчета, ритаха се за обиди във Фейсбук, а на тази възраст не бива да имат профили в социалната мрежа, заяждаха се в час, подхвърляха си обидни реплики, момчетата носеха ножчета, едно даже беше домъкнало газов пистолет. ИСТИНСКИ ЧУДОВИЩА В НЕВИНЕН ОБРАЗ!

На 13 години някои имаха татуировки! На 13 години момичетата идваха с тежък грим, с дълбоки деколтета и панталони с ниски талии, облечени точно като малки проститутки. Момчетата имаха боксове, тежки метални гривни и огърлици под пуловерите ...А аз се опитвах на фона на цялото това пращящо от хормони и омраза напрежение да преподавам литература. Да ги науча кои са Ботев, Вазов, Смирненски и Йовков. Да ги накарам да обикнат красивото в живота. Глас в пустиня, мисията невъзможна...Докато четях на глас "Епопея на забравените", те се опипваха под чиновете, или си чатеха по телефоните...

Пак повтарям! Съгласна съм с камерите във всяка класна стая. Нека загрижените мамички и татковци да видят какво правят драгоценните им рожби в училище. И как посягат дори на учителите.

Но това не е решение!

Нека за проба 1000 възмутени от образователната система семейства си поставят камери и вкъщи и после да изгледат записаното. Нека видят за какво говорят с децата си, как ги възпитават, как контактуват майката и бащата у дома, какво правят в свободното си време, какви гости им идват, каква музика слушат. Ще ми е любопитно да видя някой говорил ли е с малките за изкуство, за книги, питал ли ги е как се чувстват, имат ли проблеми.

А после да изгледат моментите, когато децата им са сами вкъщи. Какво правят, какво слушат, с кого се събират, какво си говорят по телефона и скайпа и какво.

Освен това ми е непонятно кой родител пуска 13-годишното си дете без чанта, но добре гримирано като Лолитка на училище, кой му позволява да си купува разголени дрехи, кой го пуска с поличка, от която стърчи дупето и блузка разкопчана до кръста, а после реве, че го преследвали педофили? Кой разрешава детето му да ходи с нож в джоба, да се връща в полунощ с разширени зеници, надрусано и пияно?

За мен едно дете не се ражда насилник и агресор. То попива това, което вижда първо вкъщи.

Ще се съгласят ли загрижените родители да им сложат камери?

Тогава ще ги призная. Ако заедно с учителите потърсят начин да се справят с проблема. Не да обвиняват училището за всичко, а те да са в ролята на невинните! Тогава нещата могат и да потръгнат.

И българското училище да е място за учене, а не арена на безкрайни битки, а от време на време и на убийства.

За мен някой съзнателно иска да унищожи авторитета на българското образование.

И ме боли.

Нищо, че вече съм проста чистачка.

Боли ме за колегите, боли ме за България!"

Таня Савова, бивша учителка, София

28 коментара

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

28 Коментара

 •  
  С.Д
  2018-03-30 10:17:10

  Това е самата истина! Казана точно, кратко и ясно! Не смейте да отричате! Аз съм набор 96, но завърших с 95. Смея да кажа, че учех в една от най-елитните професионални гимназии, там също имаше камери във всяка стая, но истината беше следната-на задните чинове се смъркаше, пиеше се алкохол по време на час, пред градинката се размятаха изпразнени бутилки от водка,бира, и всякакъв вид алкохол. Накрая все другите бяха виновни, учителите се псуваха гласно пред аудитория от 30 човека...”голяма забава”! Децата са малки изчадия, родителите им враждат някакво страхотно чувство за превъзходство над останалите, обясняват им как учителите нямат право да им говорят, да им се карат или да им правят забележки. Сестра ми, която е 92 набор също учеше в такава гимназия. Още, когато беше 8-9клас целия клас я намрази, защото тя се застъпи за учителката по английски език, а случката беше следната- нападки и обиди към учителката, която се мъчи всиячески да ги научи на нещо. Някоя тъпа кифла се оплакала на майка си с думите “Мамо, тая ни дава много домашни и аз не мога да отида на дискотека”. Питам аз- къде на 13-14 малката дрисла ходи по кръчми, барове и дискотеки. Та тази добра майка беше тръгнала да събира подписка срещу учителката, викаха комисии разни, питаха целия клас(те единодушни), само сестра ми става и заявява, че всички лъжат. Резултата-учителката си запази работата, но сестра ми я тормозеха и искаха да я бият 8 момичета, стреса беше голям, а аз исках просто да ги смачкам. Малки, тъпи, непълнолетни курви. В крайна сметка майка ми се оправи с тях, с доста класа и финес, без груба сила, или обидни думи. Да допълня-родителите ми са хора, занимаващи се цял живот със заведения, но по кръчми и дискотеки ни пуснаха чак на 18, а разбирате сега как се е справила. Веднага се интересуваха с какво се занимава майката на момичето, което така усърдно заплашват. След като разбраха я гледаха с други очи-мърши скапани! Отглеждате проститутки и псевдо мутри! ;) Учителката е права-мили родители, всичко идва от Вас, децата Ви са Ваш образ и подобие! : )

 •  
  Елизабет Илиева
  2018-03-22 17:30:58

  Уважаема/или уважаеми/ В.Ш., без да се старая, ей така набързо, открих десетина грешки в коментара Ви. Ясно е, че Ви е трудно с учебниците - и преди, и сега. Жалко!

 •  
  В.Ш.
  2018-03-22 16:41:32

  Чета коментари от рода на да бием децата та да учат, всеки който в отворил учебникът на детето си знае, че днешните учебници са написани за висшисти, аз лично съм чела по 5 условие на задача по математика за 5 клас за да схвана какво са написали как да го обясния това на дете на 11! Учебниците са ужасни, книгите (пример новите книги на Братя Грим) пушат за убийства никъде никога не съм чела подобни неща в учебниците ми аз съм набор 96, и госпожо Учителка искам да Ви кажа, децата нямат нужда от бой и лиши деца няма има лоши родители, учители и учебници. Децата не са виновни, че обществото ги погубва ! Носете отговорност като възрастен човек!

 •  
  баба Матронгела
  2018-03-22 08:40:24

  Диян, или си от описаните безхаберни родители и не си стъпвал в училището което вече не познаваме както преди. Или си разюзден хлапак, за който света се върти около чалгата и "миткането" по улиците. Дори и "украсена" историята има много общо с текущото положение. Тези "ученици" масово не учат, масово си мислят, че мама и тате ще ги хранят вечено. А родителите кои затрупани от работа не могат да им обърнат внимание или чалгари и паралили не желаещи да им обърнат внимание. Някой наистина съзнателно унищожава образованието, както се унищожава здравеопазването и беше унищожена промишлеността, на тия масрафи горе не им трябват нито образовани хора, нито болнави, нито пенсионери ... трябват им безмозъчен здрав добитък за робски труд, без много да пита и да разсъждава, като се разбоолее - да мре.

 •  
  Диян
  2018-03-21 19:12:30

  Според мен тази статия е доста добре украсена и написана от човек , който е с някакво умряло комонистическо мислене и освен с две висши също така и с много слаба психика .

 •  
  Петър Йовчев
  2018-03-21 17:10:22

  Чета коментарите на няколко човека. Например на тази с името Кремена, която не взима дрога, но е толкова ограничена в мисленето си, че не вижда повече от върха на носа си. И проблема на хората в тази държава е точно този. Ограничени са. Разбира се, че не говорим за всички.. и един не-ограничен човек, няма да се замисли дори за това, че се говори за масата от хора. Сега четейки коментара на Emil.. се замислям че освен ограничено, мисленето ни е и доста простовато. Господине, мъчно ми е да ви го кажа, но думата уважение е непозната на новото поколение. Това не ви е едно време. Примера ми е следния; когато бях малък, родителите ми ме пращаха често до комшиите за нещо, което по някаква причина е недостатъчно или изобщо го нямаме. Например хляб, захар и т.н. Комшиите които дори не заключваха вратата си, освен че вместо "малко" захар колкото съм им поискал, ми пълнеха една огромна чаша, и ме изпращаха с усмивка, ми даваха и по нещо сладичко да си похапна. А сега, ако изпратите детето си при комшиите, те ще ви дадат малко захар, но не от уважение. А за да покажат, че са нещо повече от вас, това е внедрено в манталитета на съвременния българин. След като детето ви си тръгне, първите им думи ще са: "тия па.. нямат пари за захар". Хората не са това което бяха. България малко по малко гасне.

 •  
  Любка Минкова
  2018-03-20 19:16:45

  Много е права г-жата работя в центъра близо до математическата вчера сутринта в 09.00 7-8 момчета и момичета надигаха бутилки бири от 2 литра реших да им направя забележка жалко ,че нямаше техни родители да си видят отрочетата.Жалко за нашата държава защото след време те ще са наши водачи.

 •  
  Милен
  2018-03-20 17:10:36

  "От друга се представям на мястото на възпитателката, която крещи и ги удря " Къде деца са удряни в детска градина, в Брезичка също не се вижда удряне, гледайте по - внимателно записа! А статията е точна - това е голата истина.

 •  
  Траяна
  2018-03-20 10:29:36

  Браво, колега! Живата истина! Някоя правописна грешка ли? Ние за правописа ли сме седнали да четем, или за чудовищното съсипване на децата ни?

 •  
  Emil
  2018-03-20 09:19:16

  Според тази статия, училищата са нещо между вертеп и кръчма :) Първо всичко е пресилено до безобразие в тази статия.Второ,ако учителите не могат да въведат ред на работното си място ту са им виновни учениците, ту родителите, ту камерите. Малко става "На крива ракета, космоса и пречи" :) Ако един учител става за нещо, няма нужда дори тон да повишава. Децата много правилно усещат инстинктивно, кой заслужава уважение и кой не.

 •  
  Мария
  2018-03-20 01:45:04

  Ако всеки преподавател си върши съвестно работата,няма причина да се притеснява от камерите.Малките деца в яслата/детската градина/ не носят ножове или пистолети,нито се карат с учителките с което да предизвикат такава агресия от тяхна страна.И да,съгласна съм,че основната тежест и отговорност за възпитанието на децата ни е на семейството,но също така съм убедена,че в образователна ни система няма място за хора без призвание.

 •  
  Лидия Пейчева
  2018-03-19 22:50:22

  Чудесна статия, браво!

 •  
  Мария
  2018-03-18 22:07:54

  Нека не обобщаваме, нито всички деца са еднакви, нито учителите. Има много свестни учители, котито си гледат съвестно работата, децата ги обичат и им е приятно да им влизат в часовете. Да си учител или лекар е призвание, за което няма дипломи. Не обобщавайте учениците, има такива, като описаните от госпожата бивша учителка, но далеч не всички са такива, а смея да твърдя че това са малка част, които просто се забелязват, защото повече вдигат шум около себе си. Казвам всичко това, с чиста съвест, защото през годините, в които моите деца учеха, познавах техни съученици и нито един от тях не се покриваха като описаните по-горе. И да, семейството играе голяма роля във възпитанието на децата, но не по-малка е ролята на детската градина, училището, гимназията и университета. И всички, които децата срещат по пътя си, по една или друга причина. Ако, на някой му тежи професията на учителя, нека да си потърси друга, спокойна и тиха работа, ще направи добро на себе си и на обществото. Голям шум се вдигна с тези камери, ама помислете, много хора работят от години по този начин и за тях това е просто нещо нормално. Преди години, когато в офиса ни поставяха камери, никой от работещите не протестира, никой не каза че му се нарушават човешките права, защото знаехме че по този начин ще се чувстваме по-сигурни. Камери има по улиците, в магазините, пред жилищните сгради, в обществените сгради, но видите ли, само където децата ни прекарват по цял ден, всичко трябва да е скрито-покрито. Кой се страхува от това??? И бъдете спокойни, в много домове отдавна има камери, по една или друга причина. Съжалявам, че ще го кажа, но горното писмо ми звучи по-скоро като отвръхляне на отговорност и прехвърляне на същата от едни плещи на други. Нека, всеки поеме своя дял от нея и да я носи честно и достойно. Ако няма желание за това, просто да хване гората, там където няма камери и няма отговорности.

 •  
  Вили
  2018-03-18 21:00:23

  Хайде стига , всички знаем , че има проблеми и в училище с учители и в дома, но не мисля , че трябва да слагам камери там където постоянно имам контрол и съм благословенна с деца /2 момчета/на които имам пълно доверие и чак ми е писнало от постоянното им зънене къде са и какво правят в този момент. Но също ми е писнало от постоянното недоволство на недоволни учителки от миналия век в прехвалени гимназии в които се влиза с максимален бал, а нивото е нула ,които не уважават невероятния интелект на деца с повече знания от тях , а предпочитат кротки зубари ,които от нищо не разбират. Е отървах се - единия е адвокат , а другия ще става лекар, така, че мили учители - уважавайте можещите и знаещите , нищо , че имат по- различно мнение от вас , то може да е по- ценно!!!

 •  
  НЕДА
  2018-03-18 17:43:33

  Поздравления Таня Савова за точната статия!Много верни и истински неща са написани!Боже пази България!Това е самата истина за нашето бъдещо поколение!

 •  
  Кремена
  2018-03-18 17:36:41

  Скъпа учителко,права сте за повечето неща,но това,че децата взимат пример от родителите си не съм съгласна.Ние с мъжа ми не се прибираме пияни и дрогирани,нито пък ходим въоръжени.Не си крещим,а разрешаваме споровете с нормален човешки тон.Всички ние сме били млади и знаем как стоят нещата.Разликата е обаче,че по наше време нямаше интернет,където да се информираме.От Библеска гледна точка обаче,ще напомня,че там са споменати пророчествата на последните Библейски времена в,които живеем днес и където се описва точно това поведение на младото поколение.Дявола не спи и бърза,защото му е малко времето вече.Нашата задача е от ранна детска възраст да ги информираме за християнството,което проповядва семейни и човешки ценности.Бог да ни е на помощ!

 •  
  Пена
  2018-03-18 16:49:06

  Браво,добре казано,всичко е точно така!

 •  
  Данерий
  2018-03-18 14:56:32

  То не само камери трябва да има в училищата, ами и да се върнат правата на учителите за бой над учениците. Тогава да видим, кой от послушните ученици ще изяде най-много шамари. На българина докато не му минете през портфейла и не бъде набит до ефект на кома не се научава. За това всички, след което са невинни и си търсят правата с "оправдание" той беше дразнителят. Човек който е виждал как се преподава и как учениците поемат разбраното, а после им се пишат тройките, за да минат на по нататъчен етап и накрая животът да ги рита в бъбреците, а те тъпите животни надрусани и алкохолизирани не разбират какво се случва защото под действието на плацебото, което го мислят за качествена дрога и в края на крайщата убиват беззащитните хора. Накрая защо няма учители.

 •  
  Данерий
  2018-03-18 14:56:32

  То не само камери трябва да има в училищата, ами и да се върнат правата на учителите за бой над учениците. Тогава да видим, кой от послушните ученици ще изяде най-много шамари. На българина докато не му минете през портфейла и не бъде набит до ефект на кома не се научава. За това всички, след което са невинни и си търсят правата с "оправдание" той беше дразнителят. Човек който е виждал как се преподава и как учениците поемат разбраното, а после им се пишат тройките, за да минат на по нататъчен етап и накрая животът да ги рита в бъбреците, а те тъпите животни надрусани и алкохолизирани не разбират какво се случва защото под действието на плацебото, което го мислят за качествена дрога и в края на крайщата убиват беззащитните хора. Накрая защо няма учители.

 •  
  Данерий
  2018-03-18 14:56:32

  То не само камери трябва да има в училищата, ами и да се върнат правата на учителите за бой над учениците. Тогава да видим, кой от послушните ученици ще изяде най-много шамари. На българина докато не му минете през портфейла и не бъде набит до ефект на кома не се научава. За това всички, след което са невинни и си търсят правата с "оправдание" той беше дразнителят. Човек който е виждал как се преподава и как учениците поемат разбраното, а после им се пишат тройките, за да минат на по нататъчен етап и накрая животът да ги рита в бъбреците, а те тъпите животни надрусани и алкохолизирани не разбират какво се случва защото под действието на плацебото, което го мислят за качествена дрога и в края на крайщата убиват беззащитните хора. Накрая защо няма учители.

 •  
  Данерий
  2018-03-18 14:56:30

  То не само камери трябва да има в училищата, ами и да се върнат правата на учителите за бой над учениците. Тогава да видим, кой от послушните ученици ще изяде най-много шамари. На българина докато не му минете през портфейла и не бъде набит до ефект на кома не се научава. За това всички, след което са невинни и си търсят правата с "оправдание" той беше дразнителят. Човек който е виждал как се преподава и как учениците поемат разбраното, а после им се пишат тройките, за да минат на по нататъчен етап и накрая животът да ги рита в бъбреците, а те тъпите животни надрусани и алкохолизирани не разбират какво се случва защото под действието на плацебото, което го мислят за качествена дрога и в края на крайщата убиват беззащитните хора. Накрая защо няма учители.

 •  
  Боряна
  2018-03-18 14:09:20

  Емилия Николова, вникни в написаното, а не как е написано...или ти си една от тези майки, които не дават с пръст да се пипнат отрочетата им, че виж са им нарушили правата. Един ден твоята глава ще гори. Аман от умници...

 •  
  Дарена Анджело
  2018-03-18 14:03:21

  Много точно казано! Аз съм родител на две деца - момче и момиче. Вече пораснаха. Опитах се да ги възпитам на ценности и етични норми. Мисля, че го постигнах, защото и двамата са сериозни, разсъдливи, имат интереси в сферата на изкуствата, изявяват се. Още от детската градина учителките казваха: Какви са твоите деца? Където ги оставиш, там стоят, каквото им кажеш - това правят. Казваха, че за по-зрели от връстниците си и са надминали възрастта си. За тяхното примерно поведение ги даваха за пример в училище. Синът ми вече работи. Шефовете му не спират да се чудят - млад човек, а толкова дисциплиниран и зрял, отговорен. Не са очаквали, че може да има такива млади хора. У дома разговаряме за литература, за изобразително изкуство, за други социални теми. И двамата танцуват - сина - спортни танци, дъщерята ходи на балет. И двамата рисуват, пишат, вече имат свои публикации във вестници. Имат и награди от регионални, областни и национални конкурси за рисунки и поезия. Смятам, че като родител съм изпълнила дълга си към тях и към обществото, като възпитам едни качествени граждани на страната ни. По професия не съм учител, библиотекар съм в една училищна библиотека. Преди няколко години, когато започнах да работа там, реших, че мога да стана като майка и за мнозина деца в училище, да ги уча на това, което научих моите деца. Започнах да ръководя един клуб, в който да ги занимавам с изкуство - писане на поезия, рисуване, танци, театър. През останалото време разговаряме за проблемите им, как да ги разрешат, как да се справят с това или онова предизвикателство, как да интерпретират различните обстоятелства. Продължавам да го правя вече шест години. Забелязвам обаче, доста пропуски във възпитанието, което си е точно задължение на родителите. При някои положението е просто плачевно, то не е за разказване. Истина е, че масово родителите са абдикирали от функцията си на възпитатели. Нещо повече - мисля, че на тях самите им липсва зрялост и възпитание, за да подготвят качествени личности. Има изключения, но са единици. Моят син в момента е на 19 години. Смята, че никой не се е научил да бъде родител, но щом за да се качиш на автомобил ти искат шофьорска книжка, значи и за да станеш родител, трябва да минеш обучение как да се справяш с родителските си задължения - физически, психически, психологически, емоционално... Еми, да, мисля, че е прав. Само дето няма как да се случи това, нали?!

 •  
  Петър
  2018-03-18 13:57:53

  Пак злоба в коментарите,дори и на тази статия.Жената може просто да е сгрешила без да иска.Натиснала е погрешно два пъти клавиша и какво от това.Вникнете в думите,в това което иска да каже,а не търсете правописни грешки.

 •  
  Ники
  2018-03-18 13:57:12

  Какво толкова,трепнала или задържала малко повече клавиш "д".Това ли най-съществено забелязахте?

 •  
  Ники
  2018-03-18 13:57:12

  Какво толкова,трепнала или задържала малко повече клавиш "д".Това ли най-съществено забелязахте?

 •  
  Mariyana Bancheva
  2018-03-18 13:15:03

  С две ръце гласувам за камерите в класните стаи и в къщи! Чудесна статия, браво!

 •  
  Емилия Николова
  2018-03-18 13:09:59

  "НаДДигат"? Това е написано от преподавател по литература с две висши образования?!

Най-новото

Актуални теми

Касапница на пътя Бургас-Созопол

Има ли коронавирус в Бургас?

Задържан за 2 кг. кокаин в Бургас