"Морски знаци" вече пет години изработва оригинални сувенири. Когато разбрали за Европредседателството, кандидатствали с няколко различни проекта. Получили одобрение и поръчка за сувенирите си украсени със автентична българска шевица.

Ваня Петрова - директор: За момента имаме поръчка да изработим 600 ключодържателя и 700 несесера с българска бродерия, на това се спряха на този етап. Изключително сме горди, че можем да се включим в тази поръчка и много сме доволни от работата, която получаваме.

Веселинa: Приятно е. Режем ги и след това ги зашиваме на несесерите.

Идеята е на дизайнера на колектива, но понеже в цеха нямат машина за шевици, те се изработват по поръчка надомно.

Николина Димитрова - дизайнер: Такива хора...Те просто ме вдъхновяват. За пет години тук... просто са на много добро ниво и като направим нещо и веднага идва идеята за друго. И те помагат, естествено.

Повече от сто артикула са минали през пазара от създаването на предприятието досега.

Ваня Петрова - директор: Има голям интерес към нашата продукция, защото първо е нещо, което е по-различно, второ е нещо, което се прави ръчно и трето - самата функция на предприятието, то все пак е социално и дава възможност за работа на хора от две целеви групи - хора с трайни увреждания и самотни многодетни майки.

Гергана: Ние сме свикнали, от пет години работим тук, за нас е ежедневие.

Всички изделия на "Морски знаци" са от естествени материали, а заради идеята в сувенирите да не се вижда магнита, получават награда за иновативен продукт от Пловдивския панаир. И са на старт за следващи поръчки за сувенири за българското председателство на ЕС. До края на срока за изпълнение на първата поръчка остава точно един месец.

Източник: БНТ