Първият месец от 2018 г. ще започне с топло и слънчево време, прогнозират синоптиците. През неговите 31 дни ни очакват средни температури над нормата и месечна сума на валежите под нормата, сочи още дългосрочната прогноза на НИМХ към БАН.

Най-ниските температури през януари ще бъдат между минус 13 и минус 8 градуса, а най-високите – между 10 и 15 градуса.

В началото на първото десетдневие ще бъде топло и слънчево, а в средата на периода ще има валежи, отначало от дъжд, а по високите полета и от сняг. До края на първото десетдневие ще спре да вали, но дъждът ще се завърне през първите дни от второто десетдневие, като в по-голямата част от страната ще премине в сняг.

Температурите ще се понижат, но през втората половина от периода ще се затопли, а през третото десетдневие времето ще се задържи по-топло от нормалното, без валежи.

През януари са регистрирани най-големите аномалии на времето в нашата страна, посочват още синоптиците. През месеца е регистрирана най-ниската температура у нас - минус 38.3, измерени в Трън през 1947 г. Междувременно, през първия месец от годината термометрите са показвали и до плюс 20 градус