Състав на Специализирания наказателен съд наложи „Задържане под стража“ на 4-ма от обвинените за участие в организирана престъпна група за нелегално превеждане на мигранти от границата с Турция през Бургас, София и Видин към Румъния. На един от групата съдът наложи „Домашен арест“, а друг остави без мярка за неотклонение.

Припомняме, че ден по-рано Специализираната прокуратура повдигна обвинения на 7 души, от които двама сирийци (единият с българско гражданство), двама иракчани и трима българи. Те са задържани на 16 октомври 2017 г. в различни райони на София при специализирана операция на ДАНС, СДВР и Специализираната прокуратура.

Събраните доказателства сочат, че групата е действала от януари 2016 г. Участници са посрещали чужденци, повечето нелегално преминали турско-българската граница и са ги транспортирали с микробуси до Бургас. Оттам мигрантите били отвеждани в София и настанявани временно, най-често в кв. Модерно предградие, но и в комплексите Обеля и Люлин. Впоследствие те били превозвани на групи до Видин и изпращани към Румъния.

За да не буди подозрения, един от автомобилите, собственост на участник в групата, всяка седмица се движел с различни регистрационни табели, взети от други коли.

За „услугата“ мигрантите плащали различни суми, в зависимост от техните възможности, като таксата достигала до 2000 евро на човек.

По време на операцията по задържане на участниците в групата на различни адреси и в автомобили са намерени и иззети два пистолета (единият от които газов, преправен на боен), около 500 г. марихуана, паспорти на чужди граждани, около 20 000 евро в различни валути, боен нож и други доказателства за престъпната дейност.