Съжалявам за това, което съм направил. Никога преди това не съм удрял човек. Чувствам се засрамен и това никога няма да се повтори. Това заяви шведът Ралф Сунберг пред Районния съд в Несебър днес. Той изкара цялото лято под домашен арест в апартхотел в комплекса. Едва пристигнал на почивка в началото на юни, той безпричинно ритна доближилата се до него камериерка. Ударът, записан от камерите на хотела, предизвика вълна от възмущение.

Нападението беше на 3 юни. Според обвинението по хулигански подбуди чужденецът е причинил лека телесна повреда на Дияна Петкова.

Адвокатът му Никола Атанасов представи препоръка от работодателя на шведа, която носела информация за личността му. Делото е по административен ред и ще му бъде наложена само парична глоба. Съдебно-присхиатрична експертиза е установила, че по време на нападението той е бил в алкохолно опиянение. Разбирал е действията и е можел да ръководи постъпките си.

Според прокуратурата той е поругал честта и достойнството на Дияна Петкова, както и е скандализирал всеки, който е гледал записа от видеокамерата. „Ударът е бил толкова силен, че жената е полетяла назад като предмет и е загубила съзнание.Скандално е, че Сунберг е продължил напред, все едно нищо не се е случило. След 2-3 минути се връща по същия коридор, а две жени се опитват да помогнат, но той дори не поглежда към тях. В поведението му няма никакво разкаяние или съжаление, а той казва, че нищо не си спомня, защото е пиян. Случаят мобилизира цялото общество в подкрепа на пострадалата. Очакванията са за това да се наложи най-тежкото наказание, за да се постигне справедливост и да стане ясно на всички, че който извърши подобно деяние, ще понесе цялата строгост на закона.“, настоява обвинението. От там смятат, че най-тежкото предвидено в закона наказание – глоба от 5 хил. лева няма да изпълни целите на индивидуалната и генерална превенция. Но тъй като нормата е императивна, прокуратурата иска максималния размер от 5 хил. лева.

Според прокурор Радост Бошнакова единствената причина, поради която делото е по административен ред е, че шведът е с чисто съдебно минало.