Пастирът Николай, който стана неволно повод за кървавия бой в айтоското село Мъглен, е имал тежък живот, който го е отвел до фермата на Стойчо Лаков. Фамилията, която отглежда крави в Мъглен е известна сред местните жители с прякора Джамбазите. Сестрата на Николай – Тодорка, днес каза пред БургасИНФО, че единственото, което иска е те да освободят брат й. Версиите на страните, участвали в мелето, са напълно противоположни.

„Преди година и половина брат ми се обади и ми каза, че му трябва акт за раждане да си изкара задграничен паспорт и да избяга в чужбина от Джамбазите. Оставяли го на хляб и мляко, разреждано с вода. Изпратих му по наш общ приятел акта, минаха няколко седмици и Джамбазите дойдоха вкъщи, удариха с крак вратата и започнаха да влизат от стая в стая, да проверяват гардеробите. Питаха ме: Николай къде е? От този момент загубих връзка с брат си и се радвах, че е успял да избяга. Той е избягал и е отишъл в Болярово тогава. От хората там разбрах, че той е бил веднъж отвличан, намерили са го в багажника на кола. Сега го отвличат втори път.“, твърди Тодорка, като не публикуваме снимката й по нейно желание.

Всъщност брат й работел в кравефермата дълги години, там го отвели безпаричието и спешната нужда от работа.

„Брат ми е на 25 години, работи при тях от дете. Ние останахме без баща, когато бяхме малки. Баща ми почина, след като беше ударен с брадва по главата преди 12-13 години. С брат ми останахме самички, събирахме кашони, за да можем да си купим хляб. Тогава брат ми каза, че не може да продължава така и че трябва да си намери работа. Напусна училището си и тръгна да търси работа, но беше много малък и трудно можеше да си намери такава. Така се е запознал с Джамбазите и те са го прибрали при него с обещания. Той се излъга и още от 12-13-годишен работи при тях. Те са го взели като своя собственост. Той сега отново е при тях, опитах се да се свържа с него. Не съм го виждала повече от 1 години и половина. Искам да го видя дали е добре, дали има нужда от нещо. Те ми казаха, че не мога да се срещна с него и не ми позволиха да го видя“, каза Тодорка.

Според нея Николай няма избор, той е неграмотен, имал проблеми със заекването, не можел да учи в нормално училище, бил е в заведение за бавноразвиващи. „Той не познава парите, не може да чете и пише, не знае какви права има. По-миналата година беше болен от краста, защото условията, при които живее, са долнопробни - няма тоалетна, няма топлина, спи на дюшек на земята. Ние просто нямаме защита, тук не става въпрос кой е българин и кой циганин. Искам да го освободят.“, настоява Тодорка.